Waar moet ik op letten bij echtscheiding?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: kobo1983 | Via Artikel Post
Gezien: 1446 |
Aantal woorden: 2059 |
Datum: Thu, 21 Apr 2016 |
0 commentaar
Waar moet ik op letten bij echtscheiding?
Een echtscheiding is nooit fijn. Niet voor u, niet voor uw partner en zeker niet voor uw kinderen. Het kost vaak maanden voordat u de stap durft te maken om het uw partner en kinderen te vertellen. Psychologie is niet ons vak en daarom leggen we u niet uit hoe u het slechte nieuws aan uw partner of kinderen kunt vertellen.
Wij leggen u daarom liever uit waar u op moet letten als u wilt scheiden.
Vijf onderwerpen waar u misschien niet meteen aan dacht toen u wilde scheiden en vijf keuzes die u moet maken:
1. Gemeenschap van goederen en beperkte gemeenschap van goederen
Bij een echtscheiding is het belangrijk om te onderzoeken onder welke voorwaarden u getrouwd bent. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd of beperkte gemeenschap van goederen? Iets dat de laatste jaren steeds gebruikelijker wordt en mogelijk binnen afzienbare tijd de standaard wordt waar gemeenschap van goederen nu nog de standaard is.
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn alle bezittingen en schulden van u samen. Op enkele uitzonderingen na. Als u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, dan bepalen die voorwaarden wat van u is en wat van uw partner is na de echtscheiding.
2. Schulden versus bezittingen
Eigenlijk iedereen heeft bezittingen, maar ook schulden. Maakt u vast een kort overzicht van bezittingen en wellicht belangrijker: de schulden. Denk hierbij aan uw koophuis en hypotheek, of spaargeld, pensioengelden en lijfrentepolissen.
Het is zelfs zo, dat schenkingen en erfenissen die een van beide partners tijdens het huwelijk hebben ontvangen moeten worden meegenomen.
Naast alimentatie vormt de verdeling van bezittingen en schulden een bron van discussie.
De verdelingen van bezittingen en schulden zorgen net als de alimentatie nog al eens voor onenigheid. Onze advocaten raden echter altijd aan om een vechtscheiding te voorkomen. Hoe moeilijk het ook is, hoe vervelend de echtscheiding ook is. Een vechtscheiding is niet alleen erg nadelig voor uw kinderen, maar ook voor de kosten van de gehele echtscheiding.
Een echtscheiding op tegenspraak is vele malen kostbaarder dan wanneer u en uw partner in overleg uit elkaar gaan. Overgewaaid uit Amerika wordt dit tegenwoordig collaborative divorce genoemd. Dit kan zowel met een advocaat als met een mediator.
3. Ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is verplicht als u minderjarige kinderen heeft. In een ouderschapsplan legt u in een overeenkomst vast wat er moet gebeuren als belangrijke beslissingen moeten worden genomen en spreekt u af in welke gevallen u uw ex-partner moet waarschuwen of informeren.
Het ouderschapsplan moet door u en uw ex-partner worden ondertekend. Vervolgens kan het worden ingediend bij de rechtbank om te worden meegenomen als onderdeel van uw echtscheiding.
4. Alimentatie
Grootste kostenpost en grootste zorg is eigenlijk altijd de alimentatie. Want de verdeling van schulden en bezittingen is vervelend, maar de alimentatie zorgt voor een grote maandelijkse vaste last voor een ontzettend lange periode. Kinderalimentatie is over het algemeen niet echt reden voor discussie. U had toch de verantwoordelijkheid al op zich genomen om te zorgen voor uw kinderen en u doet dat waarschijnlijk ook na de scheiding erg graag. De partneralimentatie daarentegen wordt toch echt als een vervelende kostenpost gezien.
De kinderalimentatie gaat overigens altijd boven de partneralimentatie bij het bepalen van de vaste lasten en de hoogte van de alimentatie na een echtscheiding.
5. Weet u al hoe u wilt scheiden?
Dan rest nog de vraag hoe u wilt scheiden. Wilt u gebruik maken van een advocaat, een mediator of wilt u allebei uw eigen advocaat. Er is best wat keuze. En wilt u voornamelijk goedkoop scheiden, denkt u dan aan online scheiden.
Online scheiden is in de regel een stuk goedkoper dan een reguliere scheiding. Scheiden in overleg kan met een mediator die met u en uw partner in gesprek gaat om samen duidelijke afspraken te maken waar u zich beide in kunt vinden. Dit voorkomt een vechtscheiding en is het fijnst voor uw kinderen. Overigens kan een advocaat-mediator u ook helpen in dergelijke gevallen.
En komt u er toch niet uit samen of heeft u al ruzie, dan heeft het geen zin om een mediator in te schakelen. Dat is dan weggegooid geld. In dergelijke gevallen kunt u het beste allebei een eigen advocaat inschakelen.
Wilt u meer informatie of eens kijken welke advocaten of mediators kunnen helpen in uw eigen regio, kijk dan eens bij LegalSpot.
Over de Auteur
Ik ben jurist en al jaren actief in de nationale en internationale fiscale en juridische adviespraktijk.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen