FB pix Wat is de verloren was methode? - Artikelpost

Wat is de verloren was methode?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1547 | Aantal woorden: 796 | Datum: | 0 commentaar

Bronzen voorwerpen worden al minstens 5000 jaar gegoten met behulp van de verloren was methode (cire perdue). Veel van het proces zoals het was in de oudheid is nog steeds hetzelfde, maar de moderne wetenschap heeft veel mogelijkheden toegevoegd. Gieten met de verloren was methode is voor velen het proces van keuze, omdat het uiterst nauwkeurig is in het nabootsen van details en vanwege de duurzaamheid van de objecten die het produceert. Het proces lijkt zeer moeizaam en tijdrovend, maar het is heel grondig.

Model van gips, klei of hout

Het model wordt in een bed van zeer fijn elastisch (vormbaar) materiaal gezet dat op zijn plaats wordt gehouden door een stijve buitenste mal. Wanneer het model wordt verwijderd, blijft de indruk ervan bestaan.

Vuurvaste klei wordt in de afdruk gebracht, waardoor een scherp omlijnd duplicaat van het originele model ontstaat.

Het oppervlak van dit tweede kleimodel werd vroeger licht afgeschraapt. Tegenwoordig is het tweede model gewoon iets kleiner. Wanneer dit tweede model in de mal wordt geplaatst, ontstaat er ruimte tussen het model en de mal. In deze ruimte wordt de was gegoten. Het uiteindelijke metaal zal van dezelfde dikte zijn als de ruimte die door het schrapen ontstaat.

Verloren was methode verfijning

Na het sluiten van de mal rond het kleimodel wordt er hete was in de opening tussen het model en de mal gegoten. Het resultaat is een met was bedekt kleimodel, dat vervolgens met de hand wordt afgewerkt, en van het gietnummer en een gieterijzegel wordt voorzien.

Aan het met was beklede model is een netwerk van waspijpen, genaamd spruiten en poorten, bevestigd. Deze pijpen laten de was eerst ontsnappen als deze smelt. Later zal het gesmolten metaal gelijkmatig door de gietvorm stromen en zal er ook lucht ontsnappen als het metaal wordt ingegoten.

Een fijn gegranuleerd keramiek wordt op het oppervlak van het model en zijn pijpen aangebracht tot het dik en grof wordt. Het resultaat, dat nu een "investeringsmal" wordt genoemd, wordt vervolgens gedroogd en verwarmd.

Dit zorgt ervoor dat de was smelt en uit de mal vloeit, waardoor er een ruimte ontstaat tussen het brandwerende kleimodel en de mal. Dit is de reden waarom deze methode de verloren was methode wordt genoemd.

Het gietwerk kan beginnen

Gesmolten metaal wordt dan in de mal gegoten, waarbij de ruimte wordt opgevuld die door de "verloren" was is achtergelaten. Als alles koel is, worden de bekleding en de mal gebroken en verschijnt het metaal. De metalen afbeelding van het model met zijn sparren en poorten is een exacte weergave van het wassen beeld.

Het netwerk van sparren en poorten wordt dan verwijderd en het oppervlak van het metaal wordt nabewerkt, achtervolgd, zodat er geen spoor meer van te zien is.

Alle resten van het vuurvaste kleimodel die in het metaal zijn achtergebleven, worden nu verwijderd. Het metalen gietwerk volgens de verloren was methode is klaar voor gebruik.

 Over de Auteur

Netwrite schrijft over zeer uiteenlopende artikelen over huis en tuin, gezondheid, zakelijke dienstverlening etc.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Microvezel handdoek | haar handdoek | krullend haar | hydrofiel handdoek | cg methode
Microvezel handdoek | haar handdoek | krullend haar | hydrofiel handdoek | cg methode

€ 14,95
Toon product

Was, of hoe ik mijn huid verloor
Was, of hoe ik mijn huid verloor

€ 21,00
Toon product

Het Kind Dat Ik Was
Het Kind Dat Ik Was

€ 8,49
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo