Wat is lagertechniek en wat zijn de bekendste vormen? - Artikel Post - Artikel Marketing

Wat is lagertechniek en wat zijn de bekendste vormen?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 306 | Aantal woorden: 521 | Datum: | 0 commentaar

Lagertechniek is van essentieel belang voor machines. Wanneer delen ten opzichte van elkaar bewegen ontstaat er wrijving. Als de wrijving te groot is zullen, na verloop van tijd, de wrijvende delen slijten en vastlopen. Om dit te voorkomen is lagertechniek ontwikkeld. Lagertechniek zorgt er voor dat de weerstand tussen bewegende delen verminderd wordt. Hierdoor worden wrijving, slijtage en verloren energie tot een minimum beperkt! In dit artikel staan we stil bij verschillende soorten lagertechniek en de functies hiervan.

Verschillende soorten lagertechniek

Lagertechniek komt in een aantal soorten en maten. De meest bekende soorten zijn rollagers en glijlagers. Deze komt u ongetwijfeld tegen wanneer u op zoek bent naar lagers voor uw toepassingen. Lees hieronder wat de verschllen zijn!

Lagertechniek: Rollager

De kogellager is een voorbeeld van de meest bekende rollager. De kogellagers worden gebruikt bij roterende bewegingen. Zoals op onderstaande foto te zien is heeft de kogellager een binnen- en een buitenring. Hiertussen bevinden zich de kogels. Doordat deze kogels draaien zorgen ze ervoor dat bewegende machinedelen niet vast kunnen lopen of slijten. Natuurlijk is een kogellager niet geheel wrijvingsvrij. Om optimaal te werken heeft het vet of smeerolie nodig. Een andere rollager is de naaldlager. In plaats van de roterende kogels van de kogellager, doen hier kleine rollende cilinders het werk. Een naaldlager wordt gebruikt voor werk met een hogere belasting. Naaldlagers zijn sterker dan rollagers maar moeten wel inleveren op het gebied van snelheid.

Lagertechniek: rollager
Lagertechniek: Glijlager

Een glijlager heeft een vrij eenvoudig principe. Een glijlager is een cilinder waarin een as roteert. Hierdoor ontstaat wrijvingswarmte wat natuurlijk voor slijtage zorgt. Door een glijlager voldoende te smeren is dit te voorkomen. Na verloop van tijd zal enkel de glijlager (en dus niet de as!) vervangen moeten worden. Bekijk een voorbeeld van een glijlager.
Lagertechniek: Glijlager
Kühne Industrie, uw lagertechniek expert

Kühne Industrie is marktleider op het gebied van lagertechniek. Bent u op zoek naar rollagers of glijlagers? Bekijk het assortiment van Kühne Industrie. In het lagertechniek assortiment staat duidelijke informatie met afbeeldingen en heldere omschrijvingen. Daarnaast zijn uitgebreide datasheets beschikbaar waar alle specifieke data in is beschreven.

Geïnteresserd in lagertechniek van Kühne Industrie? Neem direct contact op of ga naar de lagertechniek productpagina!

Over de Auteur

-

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Commentaar


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[223 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo