Wat is prototyping en waarom kan het jouw helpen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: MatthewScherpOnline | Via Artikel Post
Gezien: 459 |
Aantal woorden: 2555 |
Datum: Tue, 16 Feb 2021 |
0 commentaar
Voor enkele een bekende term, voor andere een onbekend gebied: prototyping. Wat is dat nu eigenlijk? En wat heb je nu precies aan zo’n prototype? En kun je het beste zelf een prototype bouwen, of kun je beter het prototype laten maken door een gespecialiseerd bureau?
Na het lezen van dit artikel kun je deze vragen zonder enige moeite beantwoorden. Sterker nog, na het lezen van dit artikel wordt prototyping een standaard stap in jouw product (of idee) ontwikkelingsproces.
Wat is prototyping?
Het werkwoord ‘prototyping’ stamt af van het Engelse leenwoord ‘prototype’. Vertaal je deze term letterlijk, dan komt het woordenboek met de volgende vertaling: voorlopig ontwerp. Prototyping betekent dus letterlijk het maken van een voorlopig ontwerp. Als je deze betekenis iets uitgebreider definieert, krijgt prototyping de volgende definitie:
“Het eenvoudig, snel en goedkoop testen van aannames en ideeën binnen een concept door gebruik te maken van een vereenvoudigd experimenteel model van een oplossing.”
Je kunt een prototype dus inzetten om jouw ideeën op een gemakkelijke en schaalbare manier te testen.
Wat zijn de voordelen van prototyping?
Nu je weet wat prototyping inhoudt, is het belangrijk om antwoord te geven op de vraag wat je nou precies hebt aan zo’n prototype.
Het ondervinden van praktische problemen
Doordat jouw idee tijdens de prototype fase een andere (vaak tastbare) vorm aanneemt, kom je vaak tot bevindingen waar je op voorhand niet direct rekening mee had gehouden. Als alle theoretische aspecten lijken kloppen kun je dus de proef op de som stellen door het idee om te vormen in een prototype.
Een visualisatie van jouw idee
Een prototype helpt ook bij het visualiseren van een idee. De uitspraak “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” geldt ook vaak voor een prototype. Wat wellicht in woorden moeilijk te omschrijven is, kan met een prototype vereenvoudigd uitgelegd worden. Moet je jouw idee pitchen? Dan kan zo’n prototype dus enorme voordelen hebben.
Beter inzicht in de wensen van de klant
Een product ontwerpen voor een klant is erg lastig. Zeker omdat deze klant vaak redelijk onvoorspelbaar kan zijn. Klanten weten niet wat ze willen, totdat ze het zien.
Een prototype kan je beter inzicht geven of de gerealiseerde oplossing aansluit bij de wensen van de klant. Als de klanten een beeld hebben van de oplossing kunnen ze namelijk beter een mening geven. Ook kun je het prototype gebruiken om gebruikerstesten te verrichten. Hierdoor krijg je inzichten of het prototype voldoet aan de gebruikerseisen.
Het verlagen van de ontwikkelkosten
Hoe meer prototypes er worden ontwikkeld, des te lager de ontwikkelkosten uiteindelijk zullen zijn. Elk nieuw prototype wordt namelijk ontwikkeld op basis van feedback op het vorige prototype. Dus hoe meer prototypes er gemaakt zijn, hoe meer feedback er verwerkt is. Met
prototyping voorkom je dus onverwachte (dure) aanpassingen ná de lancering van het product.
Prototyping stimuleert het creatieve proces
Zodra je een prototype gemaakt hebt, kun je hierop reflecteren. Daarnaast kun je feedback ontvangen van bijvoorbeeld je collega’s. Hierdoor krijg je nieuwe ideeën waar je voorheen wellicht niet aan gedacht zou hebben. Zo’n prototype triggert dus vaak nieuwe ideeën.
Verschillende typen prototypen
De term prototyping is niet langer onbekend terrein. Daarnaast weten we nu waarom prototyping van groots belang is. Bouwen dan maar! Welke prototypes zijn er allemaal? En welke prototype is het beste voor jouw idee? Onderstaand een aantal ideetjes om te beginnen met prototyping.
Een schets
Wil je laagdrempelig een prototype maken is een schets misschien wel de oplossing voor jou. Middels een schets kun je jouw idee omzetten in een visueel product.
Paper prototype
Een paper prototype is een prototype van papier of karton. Het voordeel van een paper prototype ten opzichte van een schets is dat je een extra dimensie aan je prototype toevoegt. Dit maakt het idee , zowel letterlijk als figuurlijk, nog tastbaarder.
Storyboard
Een storyboard is een reeks illustraties met bijhorende tekst, die weergeven hoe het een specifiek scenario verloopt. In zo’n storyboard kun je jouw oplossing verwerken. Het voordeel van een storyboard is dat je letterlijk ziet hoe de gebruiker jouw oplossing ervaart.
Mock-up
Een mock-up is een visuele presentatie van jouw oplossing. Je verwerkt als het ware jouw oplossing in een bestaand product, om de visuele aantrekkingskracht van jouw idee te vergroten.
Technisch prototype
In een technisch prototype wordt een oplossing gerealiseerd die zo dicht mogelijk bij de werkelijke vorm van het eindproduct komt. Vaak wordt een technisch prototype gezien als de eerste versie van het eindproduct. Een voorbeeld van zo’n technisch product is een volledig uitgewerkte concept car. Deze concept car wordt vaak uitgebracht door de autofabrikant vóór het daadwerkelijk model op de markt komt.
Prototype maken
Een prototype is dus een vereenvoudigd experimenteel model van de oplossing wat ervoor zorgt dat ideeën en aannames binnen een concept eenvoudig eenvoudig getest kunnen worden. Door het maken van een prototype ondervind je praktische ideeën, krijg je een visuele representatie van jouw idee, kun je een beter inzicht in de klantwensen krijgen, verlaag je de ontwikkelkosten en stimuleer je het creatieve proces. Waar wacht je dan nog op? Aan de slag!
Is jouw concept complex en heb je hulp nodig bij de uitwerking van het prototype? Schakel dan een Ingenieursbureau in. Zij zijn vaak gespecialiseerd in het bouwen van ingewikkelde prototypes.
Over de Auteur
Matthew is SEO Specialist en werkt in dienst van verschillende bedrijven.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen