Wat is roetreiniging en is het de moeite waard? - Artikelpost

Wat is roetreiniging en is het de moeite waard?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 249 | Aantal woorden: 594 | Datum: | 0 commentaar

Wat is roetreiniging en is het de moeite waard?

Roetfilters worden snel bekend om hun vermogen om portemonnees te legen en trekken daarbij veel media-aandacht. Daarom kan je denken aan het gebruik van een filterreinigingsbrandstofadditief om je roetfilter te redden. Een roetfilter reinigen is namelijk goedkoper dan een roetfilter vervangen? Reinigingsadditieven zijn erg nieuw op de markt en zijn bedoeld voor mensen met roetfilterproblemen.

Wat is een filterreinigingsadditief?

Reinigingsadditieven zijn een chemische oplossing die aan de brandstoftank wordt toegevoegd en waarvan wordt beweerd dat ze helpen bij het reinigen van een roetfilter. Het additief bevat een brandstofkatalysator, die in de meeste gevallen ceriumoxide is. Deze katalysator helpt niet om de temperatuur van de filter tijdens een reinigingscyclus te verhogen, maar hij werkt wel om de temperatuur te verlagen waarbij het roet dat de filter blokkeert, 'afbrandt'.

Werken filterreinigingsadditieven?

Filterreinigingsvloeistoffen kunnen helpen bij het reinigingsproces, vooral als het proces moeite heeft om voldoende hoge temperaturen te bereiken om de roetblokkade te verbranden. Dit is vaak het geval bij vroege (2011 tot begin 2014) dieselvoertuigen uit euronorm 5, die vaak problemen hebben met het roetfilter. In veel gevallen zijn bij deze vroege auto's de filters te ver van de motor verwijderd en daarom kan de warmte die nodig is voor een 'verbranding' van de filter moeilijk te bereiken zijn tijdens normale rijomstandigheden.
Daarom kan een additief een goedkope en haalbare oplossing zijn voor een geblokkeerde filter, maar dit is geenszins gegarandeerd, vooral als de filter verstopt is met as in plaats van met roet.

Filterreinigingsdiensten

Filterreinigingsdiensten worden veel gebruikt in commerciële toepassingen zoals vrachtwagens en bouwvoertuigen.
Het proces vereist dat de filter uit het voertuig wordt verwijderd en hij wordt onderworpen aan een proces dat de roet- en asdeeltjes verwijdert die de filter blokkeren. Dit proces maakt gebruik van grote hoeveelheden warmte, druk en specifieke chemicaliën om de verstopping uit de filter te verwijderen. Dit kan alleen met gespecialiseerde apparatuur.
De kosten hiervoor lijken te variëren, maar in de meeste gevallen is het veel goedkoper dan een vervangende filter en niet illegaal zoals het verwijderen van de filter.

 

Advies

Het advies is nog steeds dat u bij het zien van het roetfilterlampje in eerste instantie een garagist moet bellen of uw handboek moet raadplegen. Gewoon je gaspedaal hard indrukken is vaak niet de manier om dit probleem op te lossen.
Als u echter geconfronteerd wordt met de harde realiteit van een dure filtervervanging, wordt aangeraden om reinigingsadditief door uw brandstofsysteem te laten lopen. Dit kan voldoende zijn om het roet van een verstopt filter te verwijderen en uw waarschuwingslampje te doven.

Wat is het aanbevolen interval voor het schoonmaken van uw roetfilter?

Het interval voor het reinigen van de filter varieert tussen de specificaties van de fabrikant, de staat van de motor, de inschakelduur en het type smeerolie dat in de motor wordt gebruikt. De meeste fabrikanten raden aan om het roetfilter eenmaal per jaar of ongeveer elke 1000 bedrijfsuren van de motor te reinigen. In sommige gevallen kan het vereiste reinigingsinterval veel korter zijn.

Over de Auteur

Zwiers Autotechniek in Hoogeveen is specialist in het reinigen van roetfilters en injectoren, tevens zijn zij gespecialiseerd in granutaal reinigen van de uitlaat en kleppen.
Voor storing en afstellen van het motormanagement, auto uitlezen en allerlei elektronica problemen in de auto kunnen ze vrijwel altijd oplossen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[368 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[161 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo