Wie regelt de afwikkeling en verdeling van een erfenis?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Thomas1234 | Via Artikel Post
Gezien: 339 |
Aantal woorden: 465 |
Datum: Tue, 10 May 2022 |
0 commentaar
Bij een overlijden wordt er door de overledene vaak een nalatenschap achtergelaten. Deze nalatenschap wordt verdeeld over de nabestaanden. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk als er geen testament is opgesteld door de erflater?
Een erfenis verdelen
Een erfenis verdelen kan zowel een praktische als een juridisch lastige zaak zijn. Indien er een testament is opgesteld door de overledene is deze kwestie een stuk gemakkelijker. Maar hoe wordt een erfenis verdeeld als er geen testament is opgesteld?
Als er geen testament is opgesteld door de erflater is er sprake van het versterferfrecht.
Je kan de verdeling van een erfenis in grofweg vier stappen uitvoeren. De verdeling start met een bespreking tussen alle erfgenamen. Er wordt dan besproken over hoe de nalatenschap verdeeld gaat worden.
Daarna wordt er vastgesteld hoe deze verdeling zal plaatsvinden. Indien er bijvoorbeeld een woning in de nalatenschap moet worden verdeeld moet er worden besproken wie deze krijgt en hoe de anderen worden uitgekocht.
Als derde stap wordt de verdeling zelf vastgesteld. Denk hierbij aan het definitief vaststellen van de verdeling en het vaststellen van de overbedelingsvorderingen.Na het vaststellen van de verdeling moet deze verdeling tot slot worden uitgevoerd. Zo moet de nagelaten woning bijvoorbeeld worden geleverd bij notariële akte.
Na de verdeling van de erfenis zal iedere erfgenaam nog erfbelasting moeten betalen.\
Schulden
Het kan zo zijn dat de erflater nog openstaande schulden had staan tijdens zijn of haar overlijden. Indien deze schuld bij een van de erfgenamen openstaat kan dit direct worden verrekend uit de nalatenschap van de erflater. Indien een erfgenaam een schuld had bij de erflater, dan dient deze erfgenaam dit kenbaar te maken aan de andere erfgenamen. Als de schuld openstaat bij een derde, dan moet deze schuld ook worden betaald vanuit de nalatenschap van de erflater.
Indien de erflater meer schulden heeft openstaan dan dat de waarde van de nalatenschap kan dekken, dan spreekt men van een negatieve nalatenschap. Als erfgenaam kun je de erfenis beneficiair aanvaarden, dan ben je niet aansprakelijk voor deze schulden.
Over de Auteur
Contactgegevens
De Bakker advocaten & Erfrechtspecialisten
Mail: secretariaat@erfrechtonline.nl
Tel: 078 – 2000373
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen