Wijze spreekwoorden en gezegden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: annemieke | Via Artikel Post
Gezien: 2644 |
Aantal woorden: 411 |
Datum: Sun, 24 Apr 2011 |
0 commentaar
“Boontje komt om zijn loontje”, “Het gras is altijd groener bij de buren”, “Hoge bomen vangen veel wind”… Je kent ze vast wel, deze uitdrukkingen die zo gemakkelijk zonder al te veel nadenken worden gebruikt.
Vaak worden de termen ‘spreekwoord’ en ‘gezegde’ door elkaar gebruikt. Volgens de Taaladviesdienst van Onze Taal zijn ze echter wel degelijk verschillend:
Een spreekwoord is een kernachtige, vaste zegswijze, waarvan de formulering en woordkeus onveranderlijk is. Denk aan: “Oost, west, thuis best” of “Hoge bomen vangen veel wind”. Het betreft vaak een algemene levenswijsheid.
Een gezegde bevat geen werkwoord. Het is een vaste verbinding van woorden die een figuurlijke betekenis hebben. Bijvoorbeeld “met hart en ziel” of “een vrolijke frans”.
Ook wordt het begrip zegswijze wel eens gebruikt. Het verschil tussen gezegden en zegswijzen is dat zegswijzen wel een zin kunnen vormen. Bijvoorbeeld in het geval van “de spuigaten uitlopen” kun je ook zeggen: “het liep de spuigaten uit”.
De term uitdrukking wordt vaak gezien als een overkoepelende term voor bovenstaande begrippen.
Spreuken en wijsheden
Spreekwoorden zijn van alle tijden en alle culturen. Velen kennen de wijsheden wel die in Chinese koekjes verborgen zitten. Bijvoorbeeld “Het is beter om een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken.” Of Engelse spreekwoorden die ook vaak een Nederlands equivalent hebben, zoals “better late than never”. Ook bestaan er citaten van beroemde wijsgeren die inmiddels zo zijn ingeburgerd dat je ze bijna een spreekwoord kunt noemen: “Be the change you want to see in the world.” (Mahatma Gandi) Zulke spreuken en wijsheden bevatten vaak interessante levenslessen waar we zo af en toe best eens bij kunnen stil staan om ze tot ons door te laten dringen…
Over de Auteur
Ik ben geïnteresseerd in de Nederlandse taal in het algemeen, en in de betekenis en achtergrond van spreekwoorden en gezegden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen