FB pix Cup A t/m Z - Artikelpost

Cup A t/m Z

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3331 | Aantal woorden: 454 | Datum: | 0 commentaar

Een voorkeur voor iets hebben is strikt persoonlijk, althans dat zou het moeten zijn. Je kunt van zoute drop houden maar niet van zoet en tegelijkertijd mandarijnen lekkerder vinden dan bananen. Of andersom. Maar dat spreekt niet echt tot de verbeelding, daar is het te gewoon voor. Laten we nader naar wat voorkeuren kijken.

Vis

Het schijnt dat smaak voor een belangrijk deel genetisch bepaald is. Zo lust ik net als mijn vader geen vis, maar ik heb het gevoel dat die afkeer vooral door persoonlijke ervaring wordt ingegeven. De mensen die ik bij de gemiddelde viskraam zie staan, hebben iets dat mij tegenstaat. Het is moeilijk onder woorden te brengen. Ik zie er een soort gretigheid , die ik niet opmerk bij bezoekers van een patatkraampje. 

De lucht van vissoorten als makreel is op zich al voldoende om mijn maag te doen omdraaien; ik kan er niets aan doen, ik heb zelfs ooit geprobeerd het lekker te vinden. Maar dat was natuurlijk een kansloze onderneming. De afkeer is zo sterk dat die poging bijna eindigde in de terugkeer van daarvoor genoten voedsel naar de plek waar vandaan nu die makreel mij lelijk aanstaarde.

Augurk

Augurk is een goed voorbeeld van een soort voedsel waarvoor mensen tijdelijk een voorkeur kunnen hebben. Het meest bekend is die tijdelijke voorkeur bij zwangere vrouwen, die ook bekend staan om hun plotselinge verlangens naar ijs, chocola en tomatenketchup. Ik zie dit als een hormonale aangelegenheid, maar er zijn (volks)stammen mensen die geloven dat de baby, die nog geboren moet worden, erom vraagt. Is dat vreemd of ligt het aan mij?

Slappe koffie en espresso

Een ander aspect van voorkeuren is de keuze voor sterkere of minder sterke smaak. Het meest duidelijk is die te onderkennen in koffievoorkeur. Sommige mensen gaan stuiteren van koffie die door anderen als slootwater wordt ervaren en vinden oprecht dat het drinken van koffie uit een Nespresso apparaat een smerige gewoonte is die is overgewaaid uit Italië. De mensen die Nespresso capsules kopen, maken van hun voorkeur liefst een levensstijl.  Dat verklaart misschien de stormachtige opkomst van de (N)espresso-rage.  Zouden al die voorkeuren niet gewoon een manier zijn om de aandacht te trekken?

 Over de Auteur

Voorkeur voor een bepaald gerecht of slappe koffie? In dit artikel passeren vis, augurk en Nespresso cups de revue. Wat is toch de reden achter die sterke gevoelens over eten en drinken?

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo