De 7 basisprincipes van de HACCP
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 632 |
Aantal woorden: 467 |
Datum: Thu, 25 Jul 2019 |
0 commentaar
Het is 2017. Met het fipronil-schandaal nog vers in ons geheugen, stelt het Europees Parlement een herziene versie van het HACCP op. Want het handhaven van de veiligheid van ons voedsel lijkt belangrijker dan ooit. Maar wat houdt HACCP eigenlijk in en hoe is dit systeem eigenlijk ontstaan? Nog belangrijker: aan welke principes moet een goed plan voldoen? Je leest het allemaal in deze blog.
De oorsprong van HACCP
Het HACCP-systeem kent zijn oorsprong in de jaren 60. Om het eten van astronauten te controleren, legde NASA een stel richtlijnen vast in de Codex Alimentarius. Deze adviezen nam het Europese Parlement in 2002 over, om de kwaliteit van alle voedselstromen binnen de Unie te kunnen waarborgen. Het HACCP-systeem was geboren. De afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Van boer tot de koelcel tijdens transport: elke schakel van de voedselverwerking is verplicht om zich er aan te houden.
Bedreigingen voor volksgezondheid
De HACCP moet de veiligheid van levensmiddelen zo goed mogelijk waarborgen. Onder andere door potentiële gevaren voldoende in kaart te brengen. Maar met welk gevaar dien jij rekening te houden? Allereerst spreken we van microbiologische gevaren. Hieronder vallen bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Daarnaast dien je ook rekening te houden met chemisch gevaar. In zo’n geval komt voedsel in aanraking met stoffen, zoals: dioxines en zware metalen. Tot slot zijn er nog de fysische gevaren, zoals: glas, botdeeltjes en metaal.
De basisprincipes
Het HACCP is gebaseerd op 7 basisprincipes. Wil je een goede volksgezondheid waarborgen en hiermee een boete voorkomen? Volg dan in beginsel de onderstaande punten:
1. Bepaal alle mogelijke gevaren van processen binnen het bedrijf;
2. Stel de Critical Control Points (CCP’s) vast;
3. Bepaal per CCP een meetbare norm;
4. Stel vast hoe de CCP’s worden gecontroleerd en monitor deze;
5. Leg vast welke acties er bij CCP’s worden ondernomen bij het niet voldoen aan de vastgestelde norm;
6. Controleer periodiek of het HACCP-plan aan de gestelde eisen voldoet;
7. Documenteer en registreer alles.
Handhaving
Het is uiteraard de bedoeling dat alle voedselverwerkende bedrijven een adequaat HACCP-plan opstellen en zich hieraan houden. Hiervoor moet een certificaat worden behaald. Daarnaast vindt er handhaving plaats. Dit wordt gedaan door de EU, de ministeries LNV en VWS, NVWA, bedrijven en consumenten. Is iets niet in de haak? Dan kun je een boete verwachten.
Over de Auteur
Leverancier van transportmiddelen
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen