De geschiedenis van chocolade
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: hjagerman | Via Artikel Post
Gezien: 761 |
Aantal woorden: 536 |
Datum: Fri, 14 Oct 2016 |
0 commentaar
Chocolade is wereldwijd een populaire soort snoep onder zowel volwassenen en kinderen. Van melk chocolade tot puur en wit. Er zijn tegenwoordig genoeg soorten waaruit je kan kiezen en blijven ook steeds meer soorten verschijnen. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis achter chocola? Lees dan vooral even verder voor het antwoord op deze vraag.
Cacao
De basis van chocolade bestaat uit cacao. Cacaobonen worden ook wel geldamandelen genoemd en komen oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Adfrika. Aan de cacaoboom groeien gele vruchten en lijken eerder op meloenen dan dat je gelijk zou denken dat in deze gele vrucht cacaobonen zitten. Je kunt de bonen vinden in het vruchtvlees. Het zijn dus zaden en je kan er ongeveer 40 in een vrucht uithalen. Eerst werd alleen de pulp van de vrucht gebruikt. Toen er perongeluk een cacaoboon in het vuur terecht kwam en de geur vrijkwam, is de chocolade ontstaan die wij nu kennen.
Vroeger werd gedacht dat chocolade je speciale krachten gaf. De Maya’s en Mexicanen gebruikten cacao als een van de eerste mensen. Later ontdekten ook de Europeanen de cacaobonen. Deze werden namelijk meegebracht door de wereldreiziger Fernando Cortez. De Spanjaarden maakten voor het eerst zoete chocolademelk door de cacaobonen te mixen met vanille en suiker. Dit recept hielden zij nog lang geheim en werd in een korte tijd ook populair in andere delen van Europa. Hierdoor werden cacaobonen zo populair dat het ook werd ingezet als betaalmiddel. Chocolade staat dan ook bekend als een product dat vooral werd geconsumeerd door de mensen van adel. De prijs van chocolade was dan ook erg hoog. Hoe komt het dan dat chocolade nu wel betaalbaar is? Dat komt voornamelijk door de dalende prijzen van cacao en suiker. Daarnaast werd ook de belasting op cacao afgelast en hierdoor werd chocola laagdrempeliger.
Verwerking
De cacaobonen worden tijdens de verwerking omgezet naar cacaopoeder. In de fabriek worden ze natuurlijk wel eerst schoongemaakt en vervolgens gebrand in draaiene trommels. Om het schilletje van de bonen af te krijgen worden ze eerst gebroken en vervolgens wordt de schil verwijdert.
In de cacaomolen worden de bonen vloeibaar door de warmte. Het vet hiervan wordt ook wel cacaoboter gnoemd. Vervolgens blijven er harde brokken cacao over en dit wordt fijn gemalen tot poeder. Om het tot vloeibare chocolade te maken wordt er suiker, melkpoeder en cacaoboter aan toegevoegd.
Chocolade kent dus een rijke geschiedenis en blijft nog steeds onder de huidige bevolking erg populair. Jammer genoeg wordt chocola niet meer gezien als ruilmiddel zoals vroeger. Daarnaast wordt het ook echt als een delicatesse gezien en is er ook voor speciale gelegenheden chocolade gemaakt zoals kerst chocolade en paas chocolade.
Over de Auteur
Gek op het bakken met chocolade en een echte chocolate junkie.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen