De opmerkelijke strijd tussen vegans en vleeseters - Artikel Post - Artikel Marketing

De opmerkelijke strijd tussen vegans en vleeseters

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 112 | Aantal woorden: 485 | Datum: | 0 commentaar

De opmerkelijke strijd tussen vegans en vleeseters

Ben jij al vegan of eet je nog ‘gewoon’ in een restaurant dieren? Het lijkt de laatste tijd een heet hangijzer te zijn. Vegetariërs en veganisten storen zich eraan dat vleeseters ogenschijnlijk oogkleppen op hebben en zich van dierenleed en milieuproblematiek niets lijken aan te trekken. Anderzijds lijkt het deze carnivoren te irriteren dat het ‘plantbased’ deel van de samenleving hen wil vertellen hoe ze moeten leven. In hun hoofd speelt zich een opmerkelijke paradox af.

Natuurlijk weet de doorsnee vleesliefhebber echt wel dat het voor onze planeet een stuk beter zou zijn als we met zijn allen zouden stoppen met vlees eten. En het zullen ook beslist niet allemaal harteloze dierenhaters zijn, die zonder een spier te vertrekken zouden kunnen toekijken hoe een koe geslacht wordt. Laat staan dat ze het zelf zouden durven dan wel doen. Maar toch eten ze (haast) dagelijks hun stukje vlees. Hoe kan dit?

Cognitieve dissonantie

Dit verschijnsel noemen we cognitieve dissonantie. Er bestaat een tweestrijd tussen ons denken en ons handelen. Door de kennis die we door de jaren heen verzamelen weten we wat goed en slecht is. Desondanks betekent dit niet per definitie dat we ook altijd het goede doen. We zijn ons hier dan terdege van bewust, hetgeen een onaangenaam gevoel oplevert. Dit gevoel willen we het liefst wegstoppen en dit lukt het best door eenvoudigweg wél te doen wat je ratio je zegt te doen.

Lekker ergeren

Slaag je hier echter niet in, in dit geval omdat het genot dat je ervaart van het eten van vlees voor jou kennelijk zwaarder weegt dan het dierenleed dat eraan voorafgaat, dan zoek je onbewust naar een andere uitweg. We ergeren ons aan diegenen die het wél lukt en steken die ergernis niet onder stoelen of banken. Vaak lucht dat op, tenminste voor even. Maar willen we op de lange termijn van deze cognitieve dissonantie afkomen, moeten we toch echt óf ons denken óf ons handelen veranderen.

Aan de andere kant zou het wellicht de nodige irritaties kunnen voorkomen als we wat meer rekening met elkaars overtuigingen en leefwijzen zouden kunnen houden. Zoals de jehova’s getuige je niet hoeft te proberen overtuigen van zijn of haar geloof, jij de jehova’s getuige vervolgens niet hoeft uit te schelden maar netjes de deur kunt wijzen, geldt hetzelfde voor vleeseters en vegans. Om met SIRE te spreken: doe ‘es lief.Over de Auteur

Specialist

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[165 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[140 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo