De soep van de winter – erwtensoep
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: smullen | Via Artikel Post
Gezien: 1781 |
Aantal woorden: 403 |
Datum: Thu, 7 Feb 2013 |
0 commentaar
Bij deze koude Hollandse winters zijn de winterse maaltijden, zoals stevige soepen en stamppot, onmisbaar. Met name erwtensoep, een traditioneel Nederlands recept, wordt in de winter regelmatig gegeten. Deze soep staat ook wel bekend als "snert" en wordt vaak gegeten met roggebrood met boter of met worstenbroodjes.
Een traditioneel recept
Erwtensoep is eenvoudig te bereiden. De benodigdheden bestaan onder andere uit erwten en spliterwten. Deze erwten moeten minstens 12 uur weken. Daarnaast heb je rookworsten, bossen bladselderij, een selderijknol, prei, bouillonblokjes, spek en water nodig. Na het weken van de erwten, breng je het weekwater met de spek en de erwten aan de kook. Deze substantie moet twee uur lang sudderen. Voeg vervolgens de bouillonblokjes toe. Wees niet te bescheiden met de bouillonblokjes als je houdt van een lekker zoutig soepje. Voeg na deze stap de groenten toe. Laat de soep een uurtje lekker doorsudderen. Het is de bedoeling dat de erwtensoep mooi dik en glad wordt. Verwarm op het laatst de rookworst, snij deze in stukjes en voeg de stukjes toe aan de soep. Met dit traditionele recept is het gegarandeerd smullen geblazen!
Waarom is erwtensoep een winters gerecht?
Erwtensoep is een typisch winters gerecht, vanwege de ingrediënten die de soep bevat. Vroeger, toen men nog geen beschikking had over ijskasten, waren er maar aan aantal soorten groenten te verkrijgen. Ook het importeren van groenten was moeilijk, vanwege de houdbaarheid van de groenten. Enkele van deze te verkrijgen groenten waren de erwt, peen, boerenkool, zuurkool en ui. Men moest het met deze groenten doen. Om deze reden zijn stamppot en dikke soepen, zoals erwtensoep, traditionele Hollandse winterrecepten.
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
De hier besproken winterse soep staat ook wel bekend als snert. Maar eigenlijk weten veel mensen niet dat er toch wel een klein verschil zit tussen deze winterse kost. Je krijgt namelijk snert als je de erwtensoep een hele dag laat staan. Na een dagje staan krijgt deze soep een vollere smaak. Dit komt omdat alle smaken dan pas echt goed in de soep zijn getrokken.
Over de Auteur
Erwtensoep is een bekende Nederlandse soep en wordt voornamelijk in de winter gegeten.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen