FB pix Een wijnkelder in uw eigen huis - Artikelpost

Een wijnkelder in uw eigen huis

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1093 | Aantal woorden: 820 | Datum: | 0 commentaar

Vindt u zichzelf ook zo een liefhebber van wijn? Wilt u ook zo graag een eigen wijnkelder? U bent niet de enigste. Veel mensen die zichzelf zien als wijnliefhebber zouden er graag een hebben, maar waarom? De reden hiervoor is dat men dergelijke wijnen vaak ziet als de beste die er zijn, niet te verkrijgen in een supermarkt of een wijnboer.

Uw eigen smaak

De vraag is dan of het echt waar is dat u een eigen wijnkelder nodig heeft om de beste wijnen te verkrijgen? Het antwoord hierop is natuurlijk nee. De wijnen die een wijnkelder u op kunnen leveren, kunnen natuurlijk uitmuntend zijn, maar dat is volledig afhankelijk van uw smaak. Heeft u namelijk een voorkeur voor jonge of witte wijnen, dan is dit niet het geval. Deze wijnen kunt u prima in een supermarkt halen. Echter, voor oudere rode wijnen is een wijnkelder een goede mogelijkheid.

Dit zou je kunnen zien als de eerste vereiste om te bepalen of een wijnkelder iets voor u is. Een tweede vereiste is dat u de kosten die een dergelijke wijnkelder met zich meebrengt kunt dragen. U zult de ruimte namelijk niet alleen moet inrichten, maar ook moeten bijhouden. Daarom zult u zich ook moeten afvragen of het echt de moeite waar is: drinkt u echt zoveel wijn dat u een dergelijke kelder nodig heeft?

Locatie van de wijnkelder

Wanneer u heeft besloten dat u toch wilt gaan voor de wijnkelder, zult u moeten gaan nadenken over een aantal factoren die van invloed gaan zijn:

  • De ligging van de flessen: De plek waar u de flessen gaat bewaren zal aan een aantal eisen moeten voldoen. Een van deze eisen is dat de fles te allen tijde horizontaal ligt. Hierdoor voorkomt u dat de fles gaat oxideren omdat de kurk uitdroogt. Ook wilt u graag voorkomen dat de flessen onderhevig zijn aan trillingen. U wilt als het ware voorkomen dat de wijn ‘wakker wordt’.
  • De juiste temperatuur: misschien wel het belangrijkste aspect is de juiste temperatuur. U zult moeten mikken op een stabiele temperatuur tussen de 12 en 15 graden. Een uitschieter is toegestaan, maar niet meer dan plus of minus 4 graden. Hierdoor voorkomt u dat de wijn te snel of te langzaam gaat rijpen.
  • Licht: UV-straling van daglicht en TL-buizen zorgen voor een chemische reactie. U wilt dus voorkomen dat de flessen hieraan blootstaan. Tevens is het aan te raden de flessen in een permanent donkere ruimte (tenzij u er moet zijn) te bewaren. Zo bent u er zeker van dat de wijn niet aangetast kan worden.

Toepassing

Tot slot zult u zich moeten gaan afvragen waar u de wijnkelder voor wilt gaan gebruiken. U zou hem puur voor uzelf kunnen bewaren, en af en toe cadeau doen aan iemand cadeau(eigen wijn in een mooie flessenzak; perfect cadeau!) te doen. U zou echter ook kunnen overwegen meer in te slaan en deze later gaan verkopen, zodat u de kosten ook terug kunt krijgen. Wat u echter heel goed in de gaten moet gaan houden is dat verschillende wijnen verschillende periodes er over doen om op goede leeftijd te komen. Plan dit dus goed in!Over de Auteur

 

Coby van Empel helpt graag anderen door middel van het geven van een aantal tips op verschillende vlakken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo