Heeft Kroatië zijn eigen olijfolie? - Artikelpost

Heeft Kroatië zijn eigen olijfolie?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 189 | Aantal woorden: 892 | Datum: | 0 commentaar

De olijf is een symbool van de Middellandse Zee, we kunnen zeggen dat de Middellandse Zee eindigt waar de olijf verdwijnt. In Kroatië gebruiken mensen het sinds de oudheid op verschillende manieren: als voedsel, medicijn, brandstof, voor het maken van objecten etc. Het is al duizenden jaren de ruggengraat van het leven van mensen in de kustregio's van Kroatië.

Er zijn vier olijfoliën met een BOB (Beschermde oorsprongsbenaming) in Kroatië: Krk olijfolie, Cres olijfolie, Šolta olijfolie en Korčula olijfolie. De belangrijkste technische stappen bij de productie van olijfolie met een BOB zijn de productie, de oogst, de verwerking van olijven en de opslag van extra vierge olijfolie.

 

Extra vierge olijfolie

Er zijn slechts 17 producenten van BOB extra vierge olijfolie die in 2016 ongeveer 12.500 kg BOB olijfolie hebben geproduceerd. Het belang van etikettering van producten met geografische aanduidingen wordt nog onvoldoende erkend bij producenten en consumenten in Kroatië.

In navolging van de duurzaamheidsbeoordeling van BOB extra vierge olijfolie in Kroatië die hier wordt gerapporteerd, blijkt BOB extra vierge olijfolie gekenmerkt te worden door een hogere ecologische en sociale duurzaamheid in vergelijking met de gewone olijfolie. 

Alleen de beste olijven komen in aanmerking voor extra vierge olijfolie. Deze soort wordt veelal geproduceerd in Dalmatië en Istrië. Een van de meest superieure extra vierge olijfolie wordt koudgeperst uit unieke lokale olijven soort Oblica. Deze wordt met de hand geplukt, dezelfde dag koud geperst bij 24 ° C, bewaard in roestvrijstalen containers bij 16 ° C. Hierdoor krijgt het een frisse smaak van groene olijffruitigheid, appel, tomaat en artisjok in de mond. Het heeft een lichte bitterheid en scherpheid en is evenwichtig en harmonieus in aroma. Daarnaast heeft deze olijfolie een aangename smaak in de mond, met persistentie op de tong.

 

Olijfolie uit Istrië

Olijfolie is heel belangrijk in de mediterrane keuken. In Istrië hebben de Kroaten zelf een speciaal museum geopend, speciaal gewijd aan olijven en olijfolie.  Het museumgedeelte van het Huis van Istrische olijfolie vertelt over de geschiedenis van de olijventeelt in het Istrische gebied.

Istrië beleefde de eerste bloei van de olijventeelt in de Romeinse tijd. De Romeinen waardeerden de Istrische olijfolie als een van de beste in het Romeinse rijk. Veel Romeinse schrijvers spreken hierover, en volgens de bevindingen van Istrische amforen weten we dat Istrische olijfolie naar heel Europa werd geëxporteerd.

De olijventeelt in Istrië heeft een turbulente middeleeuwse geschiedenis van oorlogen, epidemieën en bevolkingskrimp doorstaan. Ondanks dit alles voedde olijfolie de Istrische bevolking. In het museaum kun je ontdekken wat er gebeurde met de olijventeelt tijdens het bewind van de Venetiaanse Republiek, hoe in de 18e eeuw een priester patent verkreeg op twee uitvindingen voor de verwerking van olijven en hoe het Instituut voor Landbouw en Toerisme in Poreč werd opgericht.

Een groot deel van de tentoonstelling is gewijd aan de olijventeelt van vandaag. In het museum kun je ontdekken welke gebieden van Istrië onder olijfboomgaarden vallen, de wegen van Istrische olijfolie, hoe olijfolie de gezondheid beïnvloedt en waarom het mediterrane dieet op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ontdek waarom elke olijfolie een chemische en sensorische analyse moet ondergaan en hoe echte proevers dat doen. Daarnaast kun je ook korte films over traditionele en moderne olijfolieverwerking in Istrië bekijken.

Een onvermijdelijk onderdeel van een bezoek aan het Huis van Istrische Olijfolie zijn proeverijen waarbij je wordt begeleid door een geschoold persoon. Je leert hoe je de olijfolie goed proeft, op welke aroma's en smaken je moet letten, hoe je premium extra vierge olijfolie herkent en hoe je het onderscheidt van industriële olijfolie. Je krijgt in het museum de kans om een ​​scala aan oliën van de beste Istrische olijftelers te proeven en oliën van verschillende variëteiten en verschillende sterktes te proberen.

 

Olijfolie uit Dalmatië

Olijfolie wordt daarnaast ook in de andere Kroatische regio, Dalmatië, gemaakt. Het is een regio met een diepgewortelde traditie van olijventeelt en olijfolieproductie. De oude stenen muren rondom olijfbomen zijn een perfecte oase voor meditatie. De olijven die in deze atmosfeer worden gekweekt, geven een unieke smaak aan de olie. De smaak en geur van extra vierge olijfolie roept de sfeer op van een oude mediterrane olijfgaard.

Het proces van olijventeelt wordt zorgvuldig uitgevoerd met respect voor de lokale omgevingsomstandigheden. De rijping van de olijven wordt nauwlettend gevolgd om het juiste moment te kiezen voor de te oogsten olijven. De olijven worden een voor een met de hand geplukt en worden elke middag zorgvuldig naar de molen gestuurd om die avond koud te worden geperst. Het resultaat is een prachtige, groene en goudkleurige kostbare vloeistof met grassmaak.Over de Auteur

Een wijn enthousiasteling die het leuk vind om informatie te delen over wijn, olijfolie en het mediterrane dieet.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo