FB pix Hoe wordt chocolade gemaakt? - Artikelpost

Hoe wordt chocolade gemaakt?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1623 | Aantal woorden: 578 | Datum: | 0 commentaar

Chocolade is snoepgoed gemaakt van cacaobonen. Er zijn heel veel verschillende soorten producten waarin chocolade is verwerkt, van poeder om chocolademelk te maken, tot aan witte chocolade.

 

Chocoladerepen komen in vele soorten en maten en zijn overal te koop. Je kunt chocolade in supermarkt, warenhuis of bij het benzinestation gemakkelijk kopen. Er is keuze genoeg. De wat meer luxe chocolade of chocolade bereid met bijzondere cacaosoorten kun je in een speciaalzaak kopen in de grotere steden of via het internet.

 

Tijdrovend proces

Chocolade bereiden is een tijdrovend proces. Cacaoplanten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeien daar op plantages. Ook in delen van Afrika vind je cacaoplantages. Ook hier komt lekkere cacao vandaan. Er zijn verschillende soorten cacaobonen, iedere soort geeft een andere smaak aan de chocolade mee. Veel chocolade is een mix van verschillende cacaobonen. Hiermee krijg steeds dezelfde smaak aan de chocolade.

 

Cacaobonen groeien in grote peulen. Deze worden geoogst als ze rijp zijn, en bewaard. Tijdens het bewaren van de peulen, fermenteert de cacaoboon. De bonen nog helemaal niet lekker. Ze smaken zeer bitter en ze zijn hard. Het fermenteren van de cacaobonen maakt de bonen zachter en helpt de smaak te ontwikkelen.

 

Zodra de bonen wat zachter zijn geworden, kunnen ze worden geroosterd. Door het roosteren wordt de smaak van de bonen nog wat sterker. De volgende stap is het malen van de bonen. De gemalen bonen zijn heel vet, door de cacaoboter die ze bevatten. Je kunt de gemalen bonen niet eten. Het smaakt heel bitter. De gemalen bonen worden geperst, hierdoor wordt het vocht en de cacaoboter verwijderd uit de bonen en blijft een mooie gladde cacaomassa over.

 

Soorten chocolade

Met deze cacaomassa kan een chocolatier allerlei soorten chocolade maken. Er kan, samen met suiker en andere ingrediënten, weer een gedeelte van de cacaoboter toegevoegd worden. Hiermee ontstaat pure chocolade.

 

Voor de bereiding van melkchocolade wordt er melk toegevoegd. Door te variëren in de de hoeveelheden suiker en melk, krijg je steeds andere chocolade.

 

Witte chocolade bevat geen cacao, alleen maar cacaoboter, melk en een beetje vanille.

 

Belgische chocolade

Er wordt in verschillende landen lekkere chocolade gemaakt, ook in Nederland, maar Belgische chocolade is de eigenlijke wereldstandaard. De Belgische chocolatiers hebben, het bereiden van chocolade tot in de fijne puntjes voor elkaar. Belgie had vroeger een kolonie in Afrika, waar veel cacaoplantages stonden. De cacao werd, als zeer luxe artikel, via de haven van Antwerpen verder in Europa verspreid. Cacao was in Antwerpen makkelijk te krijgen en er werden volop experimenten gedaan. De firma Neuhaus heeft begin 20e eeuw de bekende Belgische pralines uitgevonden.Over de Auteur

deli-online.nl is een innovatieve webshop in delicatessen, waaronder meer dan 100 verschillende soorten heerlijke chocolade.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo