FB pix Koffieprijzen nemen toe - Artikelpost

Koffieprijzen nemen toe

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1011 | Aantal woorden: 402 | Datum: | 0 commentaar

Banken regelen niet alleen het betalingsverkeer in Nederland maar er zijn ook goede economen in dienst, waardoor de bedrijven elk kwartaal verschillende (branche)rapporten kunnen uitbrengen. ING reageert bijvoorbeeld regelmatig op de woningmarkt, de Rabobank schrijft over groothandels en de ABN Amro heeft onlangs een onderzoek naar koffie uitgevoerd.

Hieruit blijkt dat de prijs van koffiebonen opgejaagd wordt door droogte in Brazilië. Het is algemeen bekend dat de prijs van het drankje in enkele jaren tientallen keren over de kop is gegaan. De droogte kan betekenen dat de consument over een tijd meer voor koffie moet gaan betalen. Hoeveel de prijsstijging dan gaat inhouden, is vooralsnog niet duidelijk.

Consument is de dupe
In de periode van november tot eind april is de prijs van Arabica-koffiebonen ruim verdubbeld. De prijzen van de Robusta-koffiebonen namen ongeveer met hetzelfde percentage toe. Hans van Cleef, sectoreconoom bij ABN Amro vermoed dat de kosten voor de koffiesoorten nog verder zullen oplopen. Coffeecorners zouden hier rekening mee moeten houden.

Wellicht worden de prijzen doorberekend aan de consument en dan schrik je misschien van het bedrag dat je af moet rekenen als je een kopje koffie met monchoutaart besteld. Koffiebranders gaan de prijzen wellicht in de tweede helft van 2014 ophogen. In de supermarkt ga je dan ook een hogere prijs betalen, verwachten analisten van de bank.

 

 

Invloed van het weer
In Brazilië hebben koffieboeren te maken met onverwacht heet en droog weer, waardoor de voorspellingen van de oogst flink bijgesteld werden. Eerder hoopte men op een recordoogst maar dit zou wel eens de slechtste periode sinds tijden kunnen worden. De Verenigde Staten en Brazilië zorgen voor 35 procent van de koffiebonen teelt. Echter blijkt de helft van de oogst te mislukken.

Het herstel van de planten laat op zich wachten. Wellicht moeten ze vervangen worden, wat kosten met zich mee brengt. Het risico is daarom dat de prijzen van de volgende oogst ook hoger uitvallen dan normaal.

Over de Auteur

Deze auteur schrijft regelmatig artikelen over lifestyle, food en drinken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo