FB pix Lycium Barbarum? Nog nooit van gehoord! - Artikelpost

Lycium Barbarum? Nog nooit van gehoord!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1068 | Aantal woorden: 892 | Datum: | 0 commentaar

Goji bessen zijn heerlijke zoete vruchten die vele gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. Deze bessen komen uit Azië en groeien aan de Lycium Barbarum. Dit is een merkwaardige struik uit de Solanaceae familie. In Nederland wordt de verwilderde vorm ook wel Boksdoorn genoemd. Solanaceae staat voor nachtschade. Binnen deze familie van planten bevinden zich meer dan 2300 soorten, 95 geslachten en deze zijn verspreid over de hele wereld. Veel soorten zijn verwilderd. Tot deze familie van planten behoren ook de aardappel, aubergine en de tomaat. Vaak zijn het kruidachtige planten of struiken en groeien er bessen of vruchten aan. Zo ook bij de Lycium Barbarum.

De Lycium Barbarum is een giftige plant, net als zovelen uit de nachtschade familie. Nu hoeft u zich niet meteen zorgen te maken! De vrucht die aan deze struik groeit is de goji bes en deze is zeker eetbaar!

Onderzoek heeft zelfs bewezen dat deze heerlijke zoete vrucht enorm gezond is vanwege de unieke voedingsstoffen die erin zitten. Goji bessen mogen zich scharen tussen de super vruchten van deze wereld en hoewel niet veel mensen er van hebben gehoord, is de verwachting dat deze bes de komende jaren in populariteit toe gaat nemen en misschien wel tot de bekende vruchten gaat horen die wij in de supermarkt kunnen vinden.

Wat betekent Lycium Barbarum nu eigenlijk? Lycium is een griekse naam en staat voor geneeskrachtige bladverliezende boom of struik. Barbarum, een latijnse afleiding, staat voor ongewoon of vreemd.

De Lycium Barbarum kent zijn oorsprong in Azië. Ooit werd deze ontdekt in het Himalaya gebergte in Tibet door monniken rond 800 na Christus. Verder komt de plant voor in landen als China, Nepal en Mongolië. In China geloven ze al eeuwenlang dat de goji bes een goede invloed heeft op ieders gezondheid. De bes wordt daar gebruikt  in voeding en drinken, maar ook in de traditionele geneeskunde. Het zou je meer kracht en vitaliteit geven en helpen bij het voorkomen en genezen van andere medische kwalen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de bessen ontzettend veel voedingsstoffen bevatten die ons lichaam nodig hebben. Ze zitten boordevol mineralen, vitamines en antioxidanten.

Tegenwoordig komen de meeste goji bessen uit China. Daar, op de vruchtbare grond langs de Gele Rivier, worden massaal Lycium Barbarum struiken verbouwd en geoogst. De velden zijn vaak enorm groot en variëren van 40 tot 100 hectare per akker. Dat zijn dus enorm veel struiken!

Het is in China booming business. De bessen worden in China ook wel “rode diamanten” genoemd vanwege de enorme export naar plekken over de hele wereld. Jaarlijks worden miljoenen kilo’s geëxporteerd naar het buitenland maar ook in Azië zelf wordt de bes veelvuldig verwerkt inde geneeskunde en  allerlei producten.

Maar hoe ziet deze Lycium Barbarum er nu uit?

Het is een stekelige struik en wordt, afhankelijk van de omstandigheden waarin deze groeit, ongeveer tussen de 1,5 tot 6 meter hoog en 1,5 tot 2,5 meter breed. Er bestaan smal- en breedbladige types. De breedbladige zouden het snelste in bloei komen en dus bloemen of bessen geven. In de maanden mei tot oktober is de struik vaak voorzien van trompetvormige bloemen die paars en soms wit van kleur zijn. De rest van het jaar kunnen er goji bessen aan de plant groeien. Rijpe vruchten zijn 1 á 2 cm groot en rood oranje van kleur. De vruchten zijn erg sappig en zitten boordevol vitamine.

Het oogsten van de bessen gebeurt met de hand. Maar niet zomaar! Uiteraard wel met handschoenen om oxidatie van de bes te voorkomen. Een hele klus gezien de hoeveelheid die er in China geoogst wordt. Aan de struik zitten vervelende doorns die het oogsten erg moeilijk maken. Het oogsten gebeurt dan ook vaak door middel van het schudden van de struik en het opvangen in emmers. Hierdoor kneuzen de bessen niet en blijven ze langer houdbaar. De bereiding moet snel gebeuren en voor het verschepen gebeurt dit vaak in gedroogde vorm. De bes wordt dan voor 48 uur aan hogere temperaturen bloot gesteld waardoor deze het uiterlijk krijgt van een rozijn. Deze is heerlijk van smaak en kan uitstekend dienen als een snack tussendoor. De goji bes wordt verder verwerkt als capsules, als supplement en als goji sap. Eigenlijk is de bes een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding of dieet. Er zijn vele recepten waar de goji bes in te gebruiken is. Een goede en gezonde toevoeging is het sowieso!

Indien u alles wil lezen over deze gezonde bes of de struik waaraan deze groeit, bezoek dan onze site en ontdek wat dit besje voor u kan doen!Over de Auteur

Erik Trum is groot fan van gezond eten en gepassioneerd over koken. Hij heeft een website gecreëerd over de gezonde goji bes vanwege de vele gezondheidsvoordelen die de bes met zich mee kan brengen. Op deze informatieve site schrijft hij verschillende artikelen zoals goji thee en de voordelen, goji bessen en afvallen, zijn goji bessen gezond voor je, wetenschappelijk onderzoek naar de bes en nog vele andere onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo