Single Grain Whiskey
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Getevents | Via Artikel Post
Gezien: 1168 |
Aantal woorden: 575 |
Datum: Tue, 18 Oct 2011 |
0 commentaar
Whisky is een van de meest populaire alcoholische dranken over de gehele wereld en is verkrijgbaar in vele kroegen. Single grain whisky is een whiskey die, de naam zegt het al is vervaardigd van slechts een type graan. Traditioneel is single grain whisky gemaakt uit gerst geteeld in de buurt van de nabijheid van de distilleerderij.
Hoewel de single grain whisky’s allemaal zijn gemaakt op vergelijkbare wijze, krijgt elke een unieke smaak door zowel het gebruikte bronwater als andere omgevingsfactoren. Water is een hoofdbestanddeel in single grain whisky en het eindresultaat is afhankelijk van het type en kwaliteit van het gebruikte water.
Het proces
Het proces, waarin de single grain whisky wordt gemaakt, van begin tot eind, kan verscheidene jaren duren. Drie belangrijke ingrediënten worden gebruikt om single grain whisky te maken; gerst, water en gist. Gerst wordt eerst geweekt in water gedurende twee tot drie dagen. Gedurende een periode van drie tot vijf dagen, zal de puree ontkiemen en zich fermenteren tot suiker. Het brouwsel wordt vervolgens gedroogd door één van de volgende methoden. De single grain whisky kan worden gedroogd met hete lucht van olie, elektriciteit of steenkool. Normaal gesproken, is rook geïntroduceerd tijdens dit deel van het productieproces. Dit gerookte product heeft een lichte rokerige smaak en aroma als resultaat.
De volgende stap in het creëren van single grain whisky is het maischproces. Het mengsel wordt vermalen en er wordt warm water wordt toegevoegd. Pureren helpt om het teveel aan suiker weg te halen en wordt vaak tot drie keer uitgevoerd voordat het definitief wordt afgesloten.
Single Grain Whiskey Fermenteren
Om alcohol te creeën, moet de single grain whisky worden gefermenteerd. In dit stadium wordt gist toegevoegd die reageert op de suikers, waardoor koolstofdioxide en alcohol ontstaat. Deze hele fase kan tot drie dagen in beslag nemen. Tot op dit punt, is het proces van het maken van single grain whisky is zeer vergelijkbaar met die gebruikt worden om bier te maken. Echter, het destillatie proces is waarin de twee van elkaar verschillen
Single Grain Whiskey Distillatie
Tijdens de destillatie wordt het brouwsel verhit aan de kook, dat de alcohol verdampt. De damp wordt vervolgens verzameld, gekoeld, en terug gecondenseerd in vloeibare vorm. Deze vloeistof is de de single grain whisky. Deze stappen nemn alleen tussen de een en twee weken in beslag. Het is het rijpingsproces daadwerkelijk kan tot 20 jaar duren. Volgens de wet moet een grain whisky die is vervaardigd in Schotland worden gerijpt voor een minimum van drie jaar.
En nu kunt u genieten van de heerlijke Single grain Whiskey in uw favoriete Kroeg.
Over de Auteur
Erik Meijer is Gids voor onder anderen Kroegentocht Amsterdam bij GetEvents.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen