Stappenplan: zo maak je yoghurt zelf
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: artikelplaatsen | Via Artikel Post
Gezien: 654 |
Aantal woorden: 473 |
Datum: Mon, 2 Sep 2019 |
0 commentaar
Yoghurt. Dit product past prima in de schijf van vijf is dus hartstikke gezond. Je vindt het daarom ook in iedere keuken terug. Combineer het met rode vruchten, ijs of eet het zonder poespas. Het is allemaal mogelijk! Wil jij deze gezonde hap ook zelf kunnen bereiden? In deze blog delen wij een makkelijk en snel te volgen stappenplan. Tast toe!
Wat wat heb je nodig?
Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk. De meeste benodigdheden heb je in veel gevallen namelijk al in huis. Voor het maken van jouw eigen gezonde tussendoortje of toetje heb je de volgende materialen nodig: een roestvrijstalen of emaille pan, een thermometer en een yoghurtmachine of thermoskan. Daarnaast heb je 1 liter melk nodig met daarbij enkele lepels yoghurt of een zakje ferment.
1. Kook 1 liter melk
De eerste stap van dit stappenplan is redelijk simpel. Giet een pak melk naar keuze in een pan en laat deze langzaam koken. Welke melk je kiest mag je helemaal zelf bepalen. Vol of halfvol: het maakt niet uit. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een onbewerkte en rauwe variant.
2. Laat de melk afkoelen tot 41°C
Nadat de melk aan de kook is geraakt, mag het gas uit. In de tweede stap is het de bedoeling dat de vloeistof naar 41°C zakt. Om daar zeker van te zijn kun je het beste een keukenthermometer gebruiken.
3. Voeg yoghurt of ferment toe
Bij een eerste lading yoghurt wordt er in de derde stap ferment aan de melk toegevoegd. Deze stof zorgt ervoor dat er gisting ontstaat. Gebruik je liever geen ferment? Dan kun je ook 4 tot 5 eetlepels yoghurt aan het mengsel toevoegen. Roer de ferment of yoghurt voorzichtig door de melk totdat het in zijn geheel in het vloeistof is opgelost.
4. Laat het mengsel fermenteren
In de vierde stap moet het mengsel gaan fermenteren. Dit gebeurt op een temperatuur van ongeveer 41 graden. Plaats de melk daarom in een speciale yoghurtmachine - in het Engels ook dairy machine genoemd - of een thermoskan. Heb je in de vorige stap ferment gebruikt? Dan moet je het mengsel 5 tot 8 uur laten staan. Gebruikte je echter yoghurt? Dan is vijf uur ruim voldoende.
5. Laat de yoghurt een nachtje indikken
De yoghurt is na het fermenteren bijna klaar. Plaats het geheel in de koelkast en laat deze een nachtje staan om in te dikken. Daarna kun je er tot 2 weken smakelijk van genieten!
Over de Auteur
Specialist in het verhandelen van zuivelmachines
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen