Stappenplan: zo maak je yoghurt zelf - Artikelpost

Stappenplan: zo maak je yoghurt zelf

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 372 | Aantal woorden: 473 | Datum: | 0 commentaar

Yoghurt. Dit product past prima in de schijf van vijf is dus hartstikke gezond. Je vindt het daarom ook in iedere keuken terug. Combineer het met rode vruchten, ijs of eet het zonder poespas. Het is allemaal mogelijk! Wil jij deze gezonde hap ook zelf kunnen bereiden? In deze blog delen wij een makkelijk en snel te volgen stappenplan. Tast toe!

Wat wat heb je nodig?

Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk. De meeste benodigdheden heb je in veel gevallen namelijk al in huis. Voor het maken van jouw eigen gezonde tussendoortje of toetje heb je de volgende materialen nodig: een roestvrijstalen of emaille pan, een thermometer en een yoghurtmachine of thermoskan. Daarnaast heb je 1 liter melk nodig met daarbij enkele lepels yoghurt of een zakje ferment.

1. Kook 1 liter melk

De eerste stap van dit stappenplan is redelijk simpel. Giet een pak melk naar keuze in een pan en laat deze langzaam koken. Welke melk je kiest mag je helemaal zelf bepalen. Vol of halfvol: het maakt niet uit. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een onbewerkte en rauwe variant.

2. Laat de melk afkoelen tot 41°C

Nadat de melk aan de kook is geraakt, mag het gas uit. In de tweede stap is het de bedoeling dat de vloeistof naar 41°C zakt. Om daar zeker van te zijn kun je het beste een keukenthermometer gebruiken.

3. Voeg yoghurt of ferment toe

Bij een eerste lading yoghurt wordt er in de derde stap ferment aan de melk toegevoegd. Deze stof zorgt ervoor dat er gisting ontstaat. Gebruik je liever geen ferment? Dan kun je ook 4 tot 5 eetlepels yoghurt aan het mengsel toevoegen. Roer de ferment of yoghurt voorzichtig door de melk totdat het in zijn geheel in het vloeistof is opgelost.

4. Laat het mengsel fermenteren

In de vierde stap moet het mengsel gaan fermenteren. Dit gebeurt op een temperatuur van ongeveer 41 graden. Plaats de melk daarom in een speciale yoghurtmachine - in het Engels ook dairy machine genoemd - of een thermoskan. Heb je in de vorige stap ferment gebruikt? Dan moet je het mengsel 5 tot 8 uur laten staan. Gebruikte je echter yoghurt? Dan is vijf uur ruim voldoende.

5. Laat de yoghurt een nachtje indikken

De yoghurt is na het fermenteren bijna klaar. Plaats het geheel in de koelkast en laat deze een nachtje staan om in te dikken. Daarna kun je er tot 2 weken smakelijk van genieten!Over de Auteur

Specialist in het verhandelen van zuivelmachines

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[354 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[122 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo