Texelse specialiteiten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: moniekdegraaf | Via Artikel Post
Gezien: 1722 |
Aantal woorden: 454 |
Datum: Mon, 3 Oct 2011 |
0 commentaar
Er zijn vele redenen om naar Texel te gaan. De schitterende landschappen, de rijkdom aan vogels en kleine zoogdieren en natuurlijk de prachtige stranden en verkoelende zee. Maar naast al dat mooie natuurschoon, kun je op Texel ook nog eens heerlijk eten. Echte Texelse specialiteiten, zoals de beroemde schapenkazen, overheerlijk Texels lamsvlees of een glas Skuumkoppe (donker witbier) moet je echt een keer geproeft hebben.
Wereldberoemde schapenkaas
De Texelse schapenkazen zijn wereldberoemd. De op ambachtelijke wijze bereide kaas heeft een heel bijzondere smaak, door het door de zeelucht gezouten, droge gras wat de schapen op Texel eten. In de 16e en 17e eeuw werd op Texel ook de beroemde groenkleurige schapenkaas gemaakt. Deze groene kaas werd gemaakt van een mengsel van schapenkeutels en schapenmelk. De keutels werden in een grofgeweven, katoenen doek gekookt, waardoor een groene sap ontstond, die met de melk werd vermengd. Door de invoering van de warenwet in 1928 mocht de groene kaas niet meer worden gemaakt, vanwege de mest die gebruikt werd tijdens het productieproces.
Texels lamsvlees
Het Texelse lamsvlees staat bekend om z’n uitzonderlijk hoge vleeskwaliteit. De gezonde zeelucht en het zoute gras zorgen, net als bij de schapenkaas, voor een heel bijzondere smaak. Het vlees is ziltig van smaak en lekker sappig. Bovendien is al het lamsvlees op Texel biologisch, dus helemaal verantwoord. Het Texelse lamsvlees is verkrijgbaar in de supermarkten, maar als je geen zin hebt om te koken, kun je bij elk restaurant op Texel terecht voor een overheerlijk lamsvleesgerecht.
Met een lekker glas bier
De Texelse bierbrouwerij in het vissersdorpje Oudeschild, maakt sinds 1999 ambachelijke speciaalbieren. Voor het brouwproces worden alleen ingrediënten gebruikt die op het eiland worden verbouwd. Het gebruik van het door de duinen gezuiverde water, maakt de smaak van de speciaalbieren extra bijzonder. Naast het meest bekende speciaalbier ‘Skuumkoppe’, worden er in de brouwerij ook witbieren, dubbel-, trippel- en bockbieren gebrouwen.
Naast alleen het proeven van de echte Texelse producten, kun je ook kiezen voor een cultureel arrangement. Je kunt een rondleiding krijgen door de bierbrouwerij, met daarop aansluitend een bierproeverij, of een bezoekje brengen aan één van de schapenboerderijen, waar je de productie van de kazen kunt bekijken, de lammetjes kunt aaien, en natuurlijk de ambachtelijke kazen en het lamsvlees kunt proeven en kopen.
Over de Auteur
Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen