FB pix Texelse specialiteiten - Artikelpost

Texelse specialiteiten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1684 | Aantal woorden: 454 | Datum: | 0 commentaar

Er zijn vele redenen om naar Texel te gaan. De schitterende landschappen, de rijkdom aan vogels en kleine zoogdieren en natuurlijk de prachtige stranden en verkoelende zee. Maar naast al dat mooie natuurschoon, kun je op Texel ook nog eens heerlijk eten. Echte Texelse specialiteiten, zoals de beroemde schapenkazen, overheerlijk Texels lamsvlees of een glas Skuumkoppe (donker witbier) moet je echt een keer geproeft hebben.

Wereldberoemde schapenkaas

De Texelse schapenkazen zijn wereldberoemd. De op ambachtelijke wijze bereide kaas heeft een heel bijzondere smaak, door het door de zeelucht gezouten, droge gras wat de schapen op Texel eten. In de 16e en 17e eeuw werd op Texel ook de beroemde groenkleurige schapenkaas gemaakt. Deze groene kaas werd gemaakt van een mengsel van schapenkeutels en schapenmelk. De keutels werden in een grofgeweven, katoenen doek gekookt, waardoor een groene sap ontstond, die met de melk werd vermengd. Door de invoering van de warenwet in 1928 mocht de groene kaas niet meer worden gemaakt, vanwege de mest die gebruikt werd tijdens het productieproces.

Texels lamsvlees

Het Texelse lamsvlees staat bekend om z’n uitzonderlijk hoge vleeskwaliteit. De gezonde zeelucht en het zoute gras zorgen, net als bij de schapenkaas, voor een heel bijzondere smaak. Het vlees is ziltig van smaak en lekker sappig. Bovendien is al het lamsvlees op Texel biologisch, dus helemaal verantwoord. Het Texelse lamsvlees is verkrijgbaar in de supermarkten, maar als je geen zin hebt om te koken, kun je bij elk restaurant op Texel terecht voor een overheerlijk lamsvleesgerecht.

Met een lekker glas bier

De Texelse bierbrouwerij in het vissersdorpje Oudeschild, maakt sinds 1999 ambachelijke speciaalbieren. Voor het brouwproces worden alleen ingrediënten gebruikt die op het eiland worden verbouwd. Het gebruik van het door de duinen gezuiverde water, maakt de smaak van de speciaalbieren extra bijzonder. Naast het meest bekende speciaalbier ‘Skuumkoppe’, worden er in de brouwerij ook witbieren, dubbel-, trippel- en bockbieren gebrouwen.

Naast alleen het proeven van de echte Texelse producten, kun je ook kiezen voor een cultureel arrangement. Je kunt een rondleiding krijgen door de bierbrouwerij, met daarop aansluitend een bierproeverij, of een bezoekje brengen aan één van de schapenboerderijen, waar je de productie van de kazen kunt bekijken, de lammetjes kunt aaien, en natuurlijk de ambachtelijke kazen en het lamsvlees kunt proeven en kopen.Over de Auteur

Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo