10 Feitjes over Citrus - Artikelpost

10 Feitjes over Citrus

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 134 | Aantal woorden: 1309 | Datum: | 0 commentaar

 

CITRUS! Mooi spul. Geweldig voor cocktails, mits je van de fris-zure cocktails houdt. Een Whiskey Sour is onmogelijk zonder citrus. Een margarita zonder citrus kan opzicht wel, maar beter doe je niet zo gek. Gewoon citrus gebruiken. Omdat ze een essentieel onderdeel van de cocktail industrie zijn, heeft De Cocktail Consultant hier wat feitjes voor je:

 

1.      Er zijn zo’n honderd soorten citrus.

Zo heb je uiteraard je standaard citroenen, limoenen, grapefruits en sinaasappels. Maar vergeet onder andere de bloedsinaasappels, ruby red grapefruits, mandarijnen, tangerines, clementines, kaffir limoenen, vinger limoenen, rangpur limoenen, jaimacaanse tangelos, kumquats, pomelos, yuzzus, buddha’s hands & kinnows niet!

 

2.      Alle 100 citrus soorten stammen af van slechts 3 natuurlijke citrusvruchten.

Heus waar. Praktisch alle citrusvruchten die er momenteel bestaan zijn door de jaren heen gecombineerd, gestekt en genetisch gemanipuleerd om de beste kwaliteit, kleur en sap/vruchtvlees verhouding te realiseren.

De 3 OG’s in de citruswereld zijn: de Pomelo, de Citron & de Mandarijn.

 

3.      Citrus bestaat al ruim 15 miljoen jaar en komt uit China.

VIJF-TIEN-MILJOEN-JAAR. Dat is vet lang. En tot duizend jaar terug groeide citrus alleen in China en delen van Zuid Oost Azië. Door kolonisatie hebben citroenen en sinaasappels hun weg gevonden naar alle andere warme delen van de wereld, waar ze -gelukkig- net zo hard groeiden als op Aziatische bodem.

 

4.      Christopher Columbus bracht de eerste sinaasappel naar Noord-Amerika.

 

5.      Maar James Cook is verantwoordelijk voor de wereldwijde liefde voor citrus.

James Cook, je weet wel, die wereldreiziger die Nieuw Zeeland, Australië en Hawaii op de kaart heeft gezet. Hij geloofde als één van de weinige dat citrus scheurbuik kon voorkomen, dwong zijn bemanning om dagelijks citrus te drinken en bewees aan de hele wereld dat het inderdaad werkte: in 3 jaar tijd verloor hij geen één bemanningslid aan scheurbuik. Daardoor werd citrus in elke haven op de wereld verkocht en werd in elke stad verspreid door de matrozen.

 

6.      Citrus is een wintervrucht.

Leip hè! Je zou denken dat het feit dat die fris-zure cocktails juist in de zomer zegevieren en  citrus op warme plekken groeit het een een zomervrucht maakt. Maar niks is minder waar, het hoogseizoen voor elke citrus is de winter!

 

7.      De ‘pith’ van citrus is hartstikke gezond.

Je weet wel, dat witte gedeelte dat tussen de schil en het vruchtvlees zit. Mega gezond joh! Het bevat uiteraard veel vitamine C, maar ook heel veel goede vezels en anti-oxidanten.

 

8.      De eerste cocktail ooit gemaakt, bevatte ook citrus!

Als je ooit een workshop bij me hebt gevolgd, dan weet je dat de eerste cocktail ooit gemaakt de PUNCH is. Het waren de Britse matrozen die op dagelijkse basis alcohol, kruiden, citrus, suiker en water met elkaar mengden om het drinken plezanter te maken en zo de cocktail in het leven riepen.

 

9.      Citrus is brandbaar.

PAS OP! Houd je citroen niet voor langer dan 10 seconden boven een vlam, en knijp er dan vervolgens al helemaal niet in. LEVENSGEVAARLIJK. Nou oké, het valt allemaal wel mee hoe brandbaar citrus is. Het zijn de oliën in de schil van citrus die -mits je ze lang genoeg opwarmt- brandbaar worden. Dit levert prachtige garneringen.

 

10.  Citrus bewaar je NIET in de koelkast.

Sommigen zullen dit al weten, maar voor de rest moet het tóch nog even gezegd worden: citrus in je koelkast bewaren is nergens voor nodig. Think about it. De supermarkt doet ’t ook niet. Op kamertemperatuur rijpt de vrucht juist binnen zijn schil nog door waardoor je een paar dagen na aankoop nóg meer sap uit je limoentje krijgt.

 

Citrus perfect toe kunnen passen in het maken van cocktails? Boek dan hier je Cocktail Workshop in Den HaagOver de Auteur

De Cocktail Consultant staat klaar voor al uw cocktail vragen. Roept u maar!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[373 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[170 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo