FB pix Verschillende soorten sushi - Artikelpost

Verschillende soorten sushi

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1886 | Aantal woorden: 905 | Datum: | 0 commentaar

Sushi is een in Nederland steeds populairder wordend exotisch hapje. Overal lees je erover, je vindt het zelfs in de supermarkten en de Japanse sushi restaurants schieten als paddenstoelen de grond uit. Toch, als je veel mensen vraagt wat ze zich bij sushi voorstellen dan komen ze vaak niet verder dan een rol zeewier met daarin wat vis en rijst gewikkeld. Dat terwijl er er juist erg veel verschillende varianten zijn. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste.

Maki

De meest bekende maki sushi

Verreweg de bekendste in Nederland verkrijgbare sushi is maki, de sushi variant waar de meeste mensen aan denken bij het horen van sushi. Maki bestaat uit een dun velletje zeewier, ook wel nori geheten, dat om een vulling van sushi rijst en de overige vulling heen gewikkeld is. Deze overige vulling bestaat meestal uit vis en groente, maar andere ingrediënten zijn ook mogelijk. De maki rol wordt voor het opdienen vaak in zes of acht plakjes gesneden.

Wat veel mensen echter niet weten is dat maki sushi nog weer onder te verdelen is in een aantal ondersoorten. Er is bijvoorbeeld hosomaki, een erg dunne rol met slechts één binnenste vulling en ook is er futomaki, een dikke rol met drie of meer binnenste vullingen. Tevens is er uramaki, dat is een binnenste buiten gerolde maki waarbij eerst het velletje zeewier om de binnenste vulling gerold is en de rijst vervolgens daar weer om heen. Ook een graag gegeten maki is de temaki, die vaak wat groter en in de vorm van een puntzak gerold is.

Nigiri

Ook erg bekende nigiri sushi

Nigiri is na maki de bekendste sushi variant. Het gaat hier om rijst dat met de hand in de vorm van een bolletje gekneed is, waarna het andere ingrediënt er dan bovenop gedrukt wordt. Dit andere ingrediënt is bij nigiri sushi vrijwel altijd een stukje vis of andere in zee levende dieren. Gladde ingrediënten zoals inktvis worden vaak met een dun strookje zeewier met het bolletje rijst samengebonden.

Ook nigiri is weer onder te verdelen in een aantal ondersoorten. Naast de gebruikelijke nigiri is er namelijk ook gunkan, waar juist een erg brede strook zeewier gebruikt wordt om zachte ingrediënten zoals oesters bovenop het bolletje rijst te houden. Daarnaast is er ook inari, een variant van nigiri sushi waarbij het in een bolletje geknede rijst in tofoe gefrituurd word.

Zeldzame soorten

Vieze, stinkende nare sushi

Hoewel maki en nigiri de bekendste soorten sushi zijn die je in de meeste Japanse restaurants in Nederland zult aantreffen, zijn er ook nog heel wat varianten die met name in Japan zelf veel te vinden zijn. Zo is oshi erg populair in Osaka, de tweede stad van Japan. Deze sushi is niet gerold of gekneed, maar met behulp van een houten bakje zijn de rijst, vis en groente juist in een mooi rechthoekig blokje geperst. Chirashi daarentegen is nog moeilijk een hapje te noemen, want dan zou het wel een erg grote hap zijn. De sushi rijst wordt bij chirashi namelijk samen met grote stukken vis en groente in een grote kom door elkaar heen gemengd, wat dan meteen je hele maaltijd is. Voor de echte liefhebbers tenslotte is er ook nog nare. Dit is authentieke sushi zoals die honderden jaren geleden in Japan gegeten werd, waarbij de vis in de rijst gefermenteerd is. Dit zorgt voor, inderdaad, de naam van de sushi zegt het al, een erg nare geur, maar de smaak van de sushi is volgens veel Japanners vele malen beter dan die van de sierlijke hapjes die vandaag de dag in de restaurants te vinden zijn.

Conclusie

Al met al is sushi dus een Japans hapje met veel meer variatie dan de meeste mensen denken. Bij de meeste Japanse sushi restaurants kun je tegenwoordig wel maki, nigiri en de bijhorende ondersoorten op de menukaart aantreffen. Kom je echter ooit in een restaurant waar je oshi, chirashi of zelfs nare op het menu ziet staan, dan weet je zeker dat de kok een echte sushi meester is.

 

Wil je meer weten over sushi, kijk dan eens op Oversushi.nl, met informatie over sushi zelf, recepten en een overzicht van sushi restaurants.

Over de Auteur

Oversushi.nl is de grootste sushi site van Nederland, met veel informatieve artikelen, recepten en restaurants in Nederland en België.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo