Waar in de wereld komt je koffie vandaan?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: orange | Via Artikel Post
Gezien: 906 |
Aantal woorden: 615 |
Datum: Wed, 10 Jul 2019 |
0 commentaar
Waar in de wereld komt je koffie vandaan?
Koffie drinken is over de hele wereld erg populair geworden, vooral omdat het verkrijgbaar is in bijna elke koffiecorner op straat. Koffiebonen groeien in veel gebieden tussen de Kreeftskeerkring in het noorden en de Steenbokskeerkring onder de evenaar. Koffie kan overal groeien, van zeeniveau tot ruim 2000 meter hoog, wat leidt tot veel verschillende mogelijkheden om aan elke smaak te voldoen. De hoogste kwaliteit koffie wordt echter op de grotere hoogten geteeld. Er zijn meer dan tachtig landen die koffie produceren. De volgende zijn enkele van de grotere koffieproducerende regio's in de wereld van vandaag:
Brazilië:
Koffie werd voor het eerst geïntroduceerd in 1727 in Brazilië. Tegenwoordig is Brazilië 's werelds grootste koffieproducent, die ongeveer 25% van het wereldaanbod produceert. Ongeveer 80% van de koffiebonen die in Brazilië worden geteeld is Arabica. Brazilië is ook bekend in de gespecialiseerde koffie-industrie. Braziliaanse boerderijen verbouwen voornamelijk koffievariëteiten van Bourbon, Typica, Caturra en Mundo Novo.
De Braziliaanse oogst vindt plaats tussen maart en oktober. De boeren oogsten de koffiekersen door strippicking en andere mechanische methoden. Afhankelijk van de weersomstandigheden, wordt de droge of natte methode van bonenverwerking gebruikt.
Columbia:
Koffie werd begin 1800 in Columbia geïntroduceerd. Columbia is op Brazilië na 's werelds grootste koffieproducent. Columbia produceert ongeveer 12% van de wereldvoorraad aan koffie. De Colombiaanse koffie heeft een rijke smaak met een zwaar lichaam en een felle zuurgraad. Ze staan bekend als intens aromatisch.
De Colombiaanse oogsten vinden plaats tussen oktober en februari, en dan opnieuw tussen april en juni. Colombiaanse boerderijen verbouwen koffieculturen met Bourbon, Typica, Caturra en Maragogype.
Mexico:
Koffie werd voor het eerst geplant in Mexico in de late 1700's. De koffieboon die in Mexico wordt geteeld, wordt over het algemeen als een ongecompliceerde boon beschouwd en wordt meer als basis voor het mengen (blends) gebruikt. De Mexicaanse boerderijen verbouwen cultivars uit de Bourbon, Mundo Novo, Caturra en Maragogypes. Deze worden meestal biologisch geteeld op kleine boerderijen.
Guatemala:
Het klimaat in Guatemala is zeer divers vanwege de grond, regenval, vochtigheid, hoogte en temperatuur. Om deze reden heeft Guatemala zeven verschillende koffies die worden geproduceerd. De oogsttijd varieert in de regio's, maar is voornamelijk van oktober tot januari.
Indonesië en Nieuw-Guinea:
Sumatran-koffie is een van de zwaarste, maar soepelste en meest complexe koffiesoorten ter wereld. Hun meest opvallende koffiesoorten zijn de Mandheling en Lintong-types. Deze worden in het binnenland gekweekt.
Honduras:
De koffie die in Honduras wordt geproduceerd, wordt over het algemeen als onopvallend beschouwd, maar is een goede basis voor gebruik bij het mengen. De Hondurese oogst vindt plaats tussen oktober en maart en over het algemeen wordt de natte procesmethode gebruikt. De Hondurese boerderijen verbouwen Bourbon, Caturra en Typica koffiecultivars.
Ethiopië:
De koffie uit Ethiopië wordt algemeen beschouwd als de meest unieke en fascinerende koffie ter wereld. De drie meest voorkomende koffiesoorten die in Ethiopië worden geteeld, zijn Harrar, Ghimbi en Sidamo. Deze staan bekend om hun volledige lichaam en rijke aroma's, en elk heeft zijn eigen fruitachtige smaken.
Sommige andere landen die ook koffie produceren, zijn Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Haïti, Jamaica, Kenia, Malawi, Nicaragua, Tanzania, Oeganda en Venezuela.
Over de Auteur
Freelance tekstschrijver en blogger met een grote passie voor gadgets en elektronica.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen