FB pix Wat is het Reinheitsgebot eigenlijk? - Artikelpost

Wat is het Reinheitsgebot eigenlijk?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 389 | Aantal woorden: 683 | Datum: | 0 commentaar

Als echte bierliefhebber is de kans vrij groot dat jij wel eens hebt gehoord van het Reinheitsgebot. Ook wel het ‘Deutsche Reinheitsgebot’ genoemd. In het Nederlands vertaald ‘zuiverheid gebod’. Voor mensen die het voor het eerst horen, kan het klinken als een ontzettende strenge eis waaraan moet worden voldaan voor het brouwen van bier. Toch valt dit op zich reuze mee. Om je een idee te geven wat het exact is, gaan we in dit artikel iets dieper in op de geschiedenis van dit gebod en vertellen we je ook aan welke eisen je bier moet voldoen.
Waar komt het vandaan?


De oorsprong van het Reinheitsgebot is terug te herleiden tot ongeveer 1480. In het hertogdom rondom beieren werd dit gebot ingevoerd. Weliswaar werd het Reinheitsgebot in verschillende delen van Duitsland ingevoerd, echter bleek dat het enkel en alleen in beieren werd gehandhaafd. Het bod vertelde namelijk, dat het bier alleen mocht worden gebrouwen met gerst wat gemout was, water en ook hop. Je zult vast denken, het gist ontbreekt! Dat klopt inderdaad. Gist werd een stuk later pas toegevoegd aan het Reinheitsgebot, simpelweg omdat ze in die tijd de werking ervan nog niet wisten.


Waarom het Reinheitsgebot


De reden waarom werd gekozen voor het handhaven van dit Reinheitsgebot was om ervoor te zorgen dat er geen andere bieren konden worden geïmporteerd dan alleen bieren die hieraan voldeden. Zo wisten ze zeker dat de kwaliteit goed was en wisten ze zeker dat bijvoorbeeld een Weizen bier recept niet in gevaar kwam. Enkele honderden jaren later werd echter besloten, paas in de late tachtiger jaren, dat dit Reinheitsgebot eigenlijk ontzettend achterhaald was en het ook nog eens in strijd was met de wet voor het vrije handelsverkeer.


Zelf bier brouwen


 

Uiteraard kun je ook zelf de meest lekkere bieren brouwen. Waar dit vroeger alleen was besteedt aan de grote brouwerijen die beschikken over enorme apparatuur, is het nu voor iedereen mogelijk om in eigen keuken een overheerlijk biertje te brouwen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het brouwen van een heerlijke weizen middels het weizen bier recept, maar kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een tripel als je daar meer van houdt. Kortom, met de verschillende bierpakketten, kun je brouwen wat je zelf wilt. Deze pakketten zijn niet alleen ontzettend leuk om zelf te gebruiken, maar ook een origineel cadeau voor vaderdag of een andere speciale gelegenheid.

Over de Auteur

Artikel over bier.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[88 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo