Wat is het verschil tussen Pinot Gris en Pinot Grigio? - Artikelpost

Wat is het verschil tussen Pinot Gris en Pinot Grigio?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 209 | Aantal woorden: 674 | Datum: | 0 commentaar

Vraag je je ooit af waarom op sommige wijnflessen Pinot Grigio en op anderen Pinot Gris vermeld staat? Is er een verschil tussen deze twee wijnen? En moet je de een boven de ander verkiezen?

Wat is het verschil tussen Pinot Grigio en Pinot Gris?

Pinot Grigio en Pinot Gris zijn in feite exact dezelfde druivensoort. Het is een witte druif, met een grijsachtig / bruinroze schil (vandaar de naam gris, of grijs, in het Frans). Het is oorspronkelijk afkomstig is uit de wijngaarden van Bourgondië. De druif is nu te vinden in wijngebieden over de hele wereld. Wijnen die licht in stijl zijn worden doorgaans aangeduid met de Italiaanse naam Pinot Grigio. Wijn die wat zwaarder en rijper is wordt veelal Pinot Gris genoemd.

De druif is hetzelfde, maar de wijnen zijn anders.

Hoewel beide wijnen van dezelfde druif afkomstig zijn, hebben de twee namen twee verschillende wijnstijlen geleid. Immens populair, de Pinot Grigio-wijnen in Italiaanse stijl is typisch lichter, knapperig, fris, met levendig steenfruit en bloemige aroma's en een vleugje kruiden.

De Pinot Gris-wijnen uit de Elzas zijn daarentegen voller, rijker, kruidiger en stroperiger van structuur. Ze hebben ook de neiging om een groter potentieel voor opslag en veroudering te hebben. Pinot Gris en Pinot Grigio zijn in feite exact dezelfde druivensoort. Het is een witte druif, met een grijsachtig / bruinachtig roze schil (vandaar de naam gris, of grijs, in het Frans). De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk (komt van de Bourgondische Pinot-familie) en staat bekend als Pinot Gris in Frankrijk, waar hij het meest wordt verbouwd in de Elzas.

Welke is zoeter? 

Pinot Grigio smaakt door de hoge zuurgraad vaak minder zoet dan andere witte wijn. Als je op zoek bent naar een zoetere stijl, komt het erop neer hoe de wijnmaker de wijn heeft geproduceerd, maar soms is Pinot Gris iets genereuzer van smaak en complexer en hebben sommige stijlen een vleugje zoetheid.

Welke wijn is droger?

Er zijn weinig lijnen vager dan die tussen pinot gris en pinot grigio. De korte verklaring van hun verschil is dat gris gebaseerd is op de Franse Elzas-stijl, rijper en rijker, met meer alcohol en soms een beetje zoetigheid; grigio is gebaseerd op het Italiaanse model, lichter en eenvoudiger met minder alcohol.

Waar gaat pinot grigio mee gepaard?

  • Antipasti, vooral zeevruchten en groenten zoals zeevruchtensalade of gemarineerde vis zoals octopus.
  • Gebakken vis of groenten zoals fritto misto - of zelfs fish and chips.
  • Lichte pastasauzen inclusief zeevruchten zoals mosselen, room of verse tomaat (het is niet zo lekker met robuustere vleessauzen).

Wat is de beste kaas voor deze wijn?

Gruyère is de beste kaas om te combineren met Pinot Grigio omdat het zoet, zout en een beetje nootachtig van smaak is. Het is een harde gele kaas die met de jaren smaakvoller wordt. Gruyère-kaas komt uit het kleine stadje Gruyères in Zwitserland en wordt beschouwd als een Zwitserse kaas.

Moet je deze wijn koelen?

Pinot Grigio / Pinot Gris is beslist een wijn waarvan de smaak wordt versterkt wanneer hij gekoeld wordt geserveerd. De ideale temperatuur voor alle soorten Pinot Grigio (inclusief frizzante Pinot Grigio) is 9 graden Celsius. Als je de wijn te koud of twee keer warm serveert, maskeert je de smaken van de wijn.

Zie ook de Wikipedia over deze wijn.Over de Auteur

Een wijn enthousiasteling die het leuk vind om informatie te delen over wijn.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo