Wat is Riesling voor een soort wijn? - Artikelpost

Wat is Riesling voor een soort wijn?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 198 | Aantal woorden: 703 | Datum: | 0 commentaar

Riesling is een wijndruif van Duitse oorsprong die kan worden gebruikt om witte wijn in verschillende stijlen te maken. Van droog tot zoet en licht tot medium-bodied, riesling vertoont vaak aroma's van sappige citrus, verse ananas en steenfruit zoals abrikoos. De gemakkelijk te houden witte wijn past goed bij een scala aan gerechten en biedt een mooi tegengewicht voor pittig eten. Riesling heeft een lage tot gemiddelde hoeveelheid alcohol, afhankelijk van de stijl.

Riesling staat in de top 20 van meest geteelde variëteit in de wereld met 48.700 hectare, en dit aantal stijgt elk jaar. In termen van belang voor kwaliteitswijnen, wordt het meestal opgenomen in de "top drie" witte wijnsoorten samen met Chardonnay en Sauvignon blanc. Riesling is een variëteit die zeer "terroir-expressief" is, wat betekent dat het karakter van Riesling-wijnen sterk wordt beïnvloed door de plaats van herkomst van de wijn.  De Riesling werd vroeger en wordt nog steeds veel gebruikt om verschillende druivensoorten mee te kruisen. 

Snelle feiten over Riesling wijn

  • Regio's: Duitsland (Mosel, Rheinhessen, Pfalz, Rheingau, Nahe), Oostenrijk, Kroatië, Australië, Elzas, Californië, Washington
  • Herkomst: Rheingau, Duitsland
  • Zoetheid: zowel zoet als droog
  • Kleur: lichtgeel tot diepgeel
  • ABV: 9-13%

Hoe zou je Riesling omschrijven?

Riesling is een aromatische druivensoort met bloemige, bijna geparfumeerde aroma's en een hoge zuurgraad. Het wordt gebruikt om droge, halfzoete, zoete en mousserende witte wijnen te maken. Rieslingwijnen zijn meestal raszuiver en worden zelden op eikenhout gezet.

Is Riesling een goede wijn?

Rieslings laten hun gevoel voor plaats, of terroir, veel beter zien dan de meeste andere wijnen. Een van de dingen die Riesling geweldig maakt, is dat het een zeer veelzijdige wijn is. Het heeft een verfrissend karakter, het is een beetje lichter van smaak en het is normaal gesproken erg knapperig - maar het kan fruitig of droog zijn.

Is Riesling een goedkope wijn?

Rieslings, bekend als de "andere witte wijn", zijn een van de meest veelzijdige witte wijnen die er zijn. Variërend van ongelooflijk zoet, bijna dessertachtig tot kurkdroog; er is zeker een Riesling voor elk wat wils. Het kan zowel een goedkope als een hele dure wijn zijn. Dit hangt af van hoe de wijn gemaakt is.

Is Riesling zoet of droog?

Meestal knapperig, vanwege zijn hoge zuurgraad, staat Riesling bekend om zijn sterke bloemige aroma's. De algemene aanname is dat alle Rieslings erg zoet zijn, en hoewel de meeste Rieslings op zijn minst een vleugje zoetheid hebben, kunnen veel Rieslings ook erg droog zijn.

Is 'Trocken' Riesling droog?

Deze classificatie is oorspronkelijk gemaakt voor droge kwaliteit Rieslings (en andere officiële rassen). Droge Riesling-wijnen met de VDP-classificatie worden geëtiketteerd als "Qualitätswein" en "Trocken" ("droog") en kunnen ook worden geëtiketteerd met de rijpheidstermen uit het Pradikat-systeem (bijv. Spätlese, Auslese, enz.).

Wat is Spatlese Riesling?

Spätlese (letterlijke betekenis: "late oogst"; meervoud is Spätlesen) is een Duitse wijnterm voor een wijn van volledig rijpe druiven, de lichtste van de late oogstwijnen. Veel Spätlese wijnen zullen goed rijpen, vooral die gemaakt van de Riesling-druif.

Met welke gerechten combineren?

Rieslings staan erom bekend dat ze goed passen bij Chinees eten, Cajun-keuken, Tex-Mex (met koriander), geroosterd varkensvlees, geroosterde eend of gans, zeevruchten, Thais eten en zelfs saladedressings met moeilijk te combineren ingrediënten zoals azijn.

 

Zie ook Wikipedia over deze wijn.Over de Auteur

Een wijn enthousiasteling die het leuk vind om informatie te delen over wijn.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[347 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[106 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo