Wereldwijd wijn tekort? - Artikelpost

Wereldwijd wijn tekort?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 886 | Aantal woorden: 433 | Datum: | 0 commentaar

Slechte weersomstandigheden lijken met name de Europese wijn producerende landen te treffen. hagelbuien in Frankrijk en Italië, de grootste wijnproducenten ter wereld, hebben aanzienlijk schade opgelopen aan hun druiven oogst.

Voor heel Frankrijk kon dit jaar weleens de laagste oogst zijn sinds 40 jaar, volgens Jerome Despey, voorzitter van de afdeling wijn van FranceAgriMer, een dienst die tussen de industrie en de overheid zit. De schatting is nu 43.5m hectoliter voor 2013, tegen een tienjarig gemiddelde van 45.4m.

Deze week heeft ook Morgan Stanley analisten de vrees verhoogd voor een wereldwijd tekort aan wijn, de schattingen van Morgen Stanley zijn dat de sector ongeveer 300 miljoen ‘dozen’ wijn tekort komt, dit grotendeels te wijten door de 2012 opbrengst, de laagste productie gedurende meerdere decennia.

Echter, gaf het Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) deze week aan dat de druk op de voorraden juist afgenomen is gedurende 2013, de wijn productie zal naar verwachting terug keren naar het niveau van 2006 van circa 281 miljoen hectoliter. Dit is grotendeels een gevolg van grotere oogsten op het zuidelijk halfrond, met name in Chili en Nieuw-Zeeland.

Hoewel wordt aangenomen dat er een beter evenwicht is tussen vraag en aanbod dan een paar jaar geleden, geloven sommigen dat de oorspronkelijke bezwaren rond tekorten overdreven zijn.

‘Zoals we het afgelopen jaar gezien hebben, is het vrij duidelijk geworden dat we niet zo krap zitten als we dachten, ‘ Stephen Rannekleiv, deskundige wijn analist en directeur van agri-food research bij Rabobank International, gaf aan dat sommige grote bedrijven hun productie in 2012 onderschatten.

In de markt voor bulk wijn zijn de prijzen aanvankelijk gestegen tegen het einde van 2012, maar zijn dit jaar terug gevallen. Gemiddeld zijn de bulk prijzen voor wijn uit Chili, Californië, Frankrijk, Italië en Spanje allemaal omlaag gegaan, van 10% tot 33% sinds januari.

In 2013 lijkt het alsof de kwaliteit de belangrijke overweging zal zijn. Prijzen zijn zacht, maar over de gehele wijn markt gezien is het verschil in kwaliteit aanzienlijk.Over de Auteur

Finom.nl wijn reviews, nieuws, blogs, recepten en meer.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo