Zelf sushi maken: enkele valkuilen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: rotflmao | Via Artikel Post
Gezien: 3017 |
Aantal woorden: 639 |
Datum: Sat, 15 Oct 2011 |
0 commentaar
Sushi is een Japanse lekkernij die de laatste jaren ongekend populair aan het worden is in Nederland. Naast de reeds bestaande Japanse restaurants bieden steeds meer Chinese en andere Aziatische restaurants tegenwoordig ook sushi aan en in de grote steden vind je zelfs tientallen speciale sushi restaurants. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen zelf de keuken in duiken om wat sushi in elkaar te knutselen. Hoewel sushi niet zo heel lastig te maken is, zijn er toch een aantal dingen waar het vaak mis gaat voor de beginnende sushi chef. Daarom hieronder een overzicht van dingen om op te letten als je zelf met sushi aan de slag gaat.
Sushi rijst
Veel mensen denken dat dat ze voor sushi willekeurige rijst uit de supermarkt volgens de instructies op de verpakking kunnen koken en dat het ze er dan meteen sushi van kunnen rollen. Dat is dus niet zo. Ten eerste zul je speciale Japanse rijst moeten gebruiken, omdat hier een stof in zit die de sushi plakkerig maakt. Gebruik je deze plakkerige rijst niet, dan zal je sushi snel uit elkaar vallen. Ten tweede zul je ook een aantal ingrediënten moeten toevoegen, zoals Japanse rijstazijn, mirin en zout. Vooral de rijstazijn en mirin, een Japanse alcoholische drank, worden nogal eens vergeten. Zonder deze twee zal de sushi echter niet eens naar sushi smaken!
Rauwe vis
Aangezien de meeste mensen weten dat bij sushi rauwe vis gebruikt wordt, maken ze de fout dat alle in sushi gebruikte vis rauw hoort te zijn. Ook dat is niet zo. In tegendeel, want heel veel vis wordt juist gekookt of gebraden voordat deze in sushi gebruikt kan worden. Het beste kun je kijken waar de vis vandaan komt. Zoetwatervissen, dus uit de meren en rivieren, moet altijd gebraden of gekookt worden om de voor de mens schadelijke parasieten te doden. De meeste zeevissen kunnen dan weer wel rauw gegeten worden, maar ook hier zijn er enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de makreel die erg snel bederft. Informeer je dus goed welke vissoort je wel en niet rauw kunt eten voordat je in de keuken met sushi begint!
Soorten sushi
Een ander misverstand over sushi is dat het enkel gerold kan worden met een velletje zeewier er omheen. Nu is het zo dat deze soort sushi, ook wel maki genoemd, verreweg de meest bekende is, maar er zijn daarnaast nog heel veel andere soorten. Zo is er sushi in de vorm van een bolletje met daarop een stukje vis, vierkante of rechthoekige sushi die wel wat wegheeft van een stukje taart, en zelfs sushi in gefrituurde tofoe die lijkt op een oliebol. Bovendien zij er behalve kleine hapjes ook hele kommen met sushi rijst, vis en groente die niet eens lijken op de welbekende sushirollen. Kortom, ga je dus met sushi aan de slag in de keuken maar wil je niet net als iedereen aan het rollen, kijk dan eens naar de vele andere soorten!
Wil je meer weten over sushi, kijk dan eens op Oversushi.nl, de grootste sushi site van Nederland met ook een uitgebreid overzicht van sushi restaurants in Nederland en België.
Over de Auteur
Oversushi.nl is een informatieve website over sushi
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen