Zeven tips om optimaal te genieten van een goed glas wijn
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: vintastique | Via Artikel Post
Gezien: 1329 |
Aantal woorden: 1266 |
Datum: Wed, 7 Dec 2011 |
0 commentaar
In Nederland neemt de consumptie van bier al jaren achter elkaar af, terwijl de consumptie van wijn nog steeds stijgt. En het is niet alleen de kwantiteit die toeneemt: we drinken ook steeds vaker kwalitatief goede wijn.
Wie investeert in kwaliteitswijn, zoals een bordeaux wijn van een goede producent uit een goed jaar, wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat de wijn optimaal tot zijn recht komt wanneer hij wordt gedronken.
De zeven tips hieronder helpen u om uw kostbare wijn zodanig te behandelen dat u er optimaal van geniet als u eenmaal inschenkt. Proost!
1) Rust
Om optimaal van wijn te kunnen genieten moet hij in de juiste conditie verkeren. Hoewel jonge wijnen nauwelijks gevoelig zijn voor vervoer moeten wijnen van vijftien jaar en ouder werkelijk tot rust komen voor de fles wordt ontkurkt. Zorg er voor dat de wijn minimaal een aantal weken op een koele, donkere plek heeft gelegen.
2) Temperatuur
Zowel rode als witte wijn zijn sterk gevoelig voor temperatuur. Een te hoge of te lage temperatuur tijdens het drinken is een belangrijke oorzaak van nare proefervaringen. Rode wijn hoort op kamertemperatuur te zijn – maar laat hem zeker niet boven de 20 gaden komen! Als de wijn te warm is, dan verlaat de alcohol het glas sneller dan de overige vluchtige stoffen. Daardoor raakt het bouquet van de wijn uit balans, en geeft de wijn een zure indruk. En dat is juist het tegenovergestelde van wat u hoopt te proeven!
Witte wijn wordt vaak te koud geserveerd. Wist u dat de koelkast een slechte bewaarplaats is? Door de wijn te lang te koud te bewaren trekken zijn smaak- en geurkwaliteiten zich als het ware terug. Deze komen pas weer vrij wanneer de temperatuur stijgt. U kunt de witte wijn eigenlijk het beste bij gewoon bij de rode bewaren. Voor witte wijn is er eigenlijk maar één belangrijke vuistregel: u moet hem laten schrikken ('frapper'). Vlak voordat u hem wilt serveren vult u uw wijnkoeler met ijs en gewoon water. Zet hier de gekozen fles witte wijn in. Binnen tien tot vijftien minuten is hij voldoende gekoeld en heeft hij nog geen tijd gehad zijn smaak en geur te verliezen. En dat is wat u wilt bereiken!
Heeft u geen wijnkoeler in huis? Een andere optie is om de fles in een vochtige doek te wikkelen en op die manier ongeveer tien minuten in de diepvries te leggen. Het effect is vergelijkbaar met dat van de koeler.
3) Ontkurken
Een goede kurkentrekker is onontbeerlijk bij het ontkurken van de fles wijn. Let er op dat de greep van de kurkentrekker niet in uw handen snijdt, en dat het spiraal open is en lang genoeg om de onderkant van de kurk te bereiken.
4) Schoonmaken en schimmel
Voor u de fles ontkurkt kunt u het beste de top van de kurk met een nat lapje schoonmaken. Daar bevindt zich immers de meeste verontreiniging. Bij jonge, maar vooral bij oudere wijnen ontstaat op de top van de kurk vaak een schimmellaag die al dan niet is opgedroogd. Deze schimmellaag ontstaat doordat de wijn in zijn jeugd, door temperatuurverschillen of doordat de fles te vol zat, iets van zichzelf langs de kurk naar buiten heeft geperst. Deze druppel verzuurt, bederft en vormt een schimmel die zolang het vochtig is blijft leven en zelfs de top van de kurk in de loop der jaren kan aantasten.
De schimmel kan de kurk zelfs zo zwaar aantasten dat hij een zwakke nerf in de kurk aanvreet en zich zodoende weer van buiten door de kurk naar binnen werkt. Hierdoor ontstaat het bekende kurkeffect (muffe kurk). Tegen deze ontwikkeling is vaak niets te doen. Maar ze is er wel de oorzaak van dat oudere flessen met een groot ullage (ruimte tussen de kurk en de wijn bij recht opstaan) zeer laag in waarde worden geschat.
5) Decanteren
Nadat de kurk van de fles is maakt u de hals van de fles voorzichtig ook aan de binnenkant schoon. Om nu optimaal van de wijn te genieten moet u, vooral bij jonge wijnen, de wijn uit zijn slaap wekken. Hiermee bedoelen we dat de wijn zoveel mogelijk met zuurstof in aanraking moet komen, zodat de geur- en smaakeigenschappen zoveel mogelijk worden geactiveerd.
De beste manier om dit te doen is door de wijn rustig over te gieten in een schone karaf. Ruik van tevoren aan de karaf om te ruiken of er geen wijnresten in zijn achtergebleven die tot verzuring zijn overgegaan, of dat hij te lang dicht heeft gestaan zodat de lucht in de karaf is bedorven. Een jonge wijn kunt u het beste ruim voor u hem wilt drinken decanteren. Bij oudere wijnen is dit minder noodzakelijk.
6) Depot verwijderen
Bij oudere wijnen, bijvoorbeeld van tien jaar en ouder, is het belangrijk extra op te letten of hij in de loop der jaren depot heeft gevormd. Met behulp van een kleine lichtbron, een zaklamp of een brandende kaars, kunt u in de ronding van de hals van de fles tijdens het overgieten in de karaf, wachten totdat dit depot naar voren komt. Zodra het door de hals van de fles naar buiten wil komen, stopt u met decanteren.
Als u voorzichtig schenkt, zult u zien dat u niet meer dan een kwart tot maximaal een half glas in de fles overhoudt. Heeft u een dergelijke wijn niet gedecanteerd dan zou u al bij het derde of uiterlijk het vierde glas depot naar buiten hebben gebracht en zo de wijn blind in het glas hebben gekregen. Depot heeft weliswaar meestal geen negatieve invloed op de smaak van de wijn, maar het is een onaangenaam gezicht. Bovendien geeft depot een vervelend gevoel in de mond en ook de kleur van de wijn is op dat moment niet meer goed vast te stellen.
7) Wijnglazen
Om de kleur en de geur van de wijn te kunnen beoordelen heeft u een goed wijnglas nodig. Er zijn veel goede modellen wijnglazen, maar nog veel meer mooie, chique, geslepen en ongeslepen slechte modellen.
Een goed wijnglas staat op een stevige voet, heeft een steel waar u het glas gemakkelijk met meer vingers aan kunt vasthouden zonder de kelk aan te raken – zonder na twee minuten al kramp in uw hand te krijgen. Aan de kelk kan tegelijk worden geroken en gedronken, zonder dat u met uw neus de rand van het glas raakt. Het glas moet aan de bovenkant iets toelopen zodat u met de wijn kunt spelen om de kleur te beoordelen en de wijn kunt walsen (draaien in het glas) om hem wat losser te maken. De geur, het bouquet, kunt u direct daarna beoordelen. Dat losmaken van de wijn is voor de beoordeling essentieel.
Een enkele keer wordt wijn nog wel eens geschonken in tulpglazen, waarbij de rand naar buiten wijkt. Dat soort glazen ziet er misschien mooi uit, maar het nadeel is dat u door de kromming in het glas moeilijk bij het drinken (of proeven) kunt doseren, zodat u vroeg of laat misschien een keer een plons wijn in uw gezicht krijgt. Zonde!
Over de Auteur
Piet Hein Nierman is eigenaar van Vintastique en de derde generatie in een familie van Nederlandse wijnkopers. Zijn ervaring en contacten in de Bordeauxstreek helpen hem om toegang te krijgen tot de beste wijnhuizen en chateaux van de streek.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen