8 zaken om rekening mee te houden als je een huis koopt in Zuid Frankrijk
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Toco | Via Artikel Post
Gezien: 615 |
Aantal woorden: 900 |
Datum: Tue, 12 Nov 2019 |
0 commentaar
Een huis kopen in Zuid Frankrijk is voor velen een droom. Voor mensen die hun droom werkelijkheid laten worden breekt er een spannende tijd aan. Een huis in Zuid Frankrijk is een grote investering en er moet veel geregeld worden. In dit blog bespreken we 7 belangrijke aspecten van het kopen van een huis in Zuid Frankrijk.
1. De taal
De huizenmarkt zoals we die in Nederland kennen kent grote verschillen met die in Frankrijk. Allereerst is er natuurlijk de taal. Voor wie het Frans niet machtig is kunnen de regels en de termen overweldigend zijn. Het loont dan ook altijd om een Nederlandstalige makelaar in te schakelen om ervoor te zorgen dat de aankoop van het huis vlekkeloos verloopt.
2. De zoektocht
De zoektocht naar je droomhuis is meestal het vertrekpunt voor de aankoop van een huis in Frankrijk. Het is, op de uiteindelijke overdracht na, ook één van de leukste dingen. De zoektocht naar het huis wat aan je verwachtingen voldoet is spannend en levert veel voorpret op. Online is de plek waar je het beste kan starten met zoeken. Er zijn talloze websites beschikbaar waarop het huidige huizenaanbod geataleerd wordt. De meeste website maken het mogelijk om door middel van filters steeds dichter bij het ideale huis te komen.
3. Het uitbrengen van een bod
In Frankrijk gebeurt het uitbrengen van een bod op een huis middels een officieel document, Het offre d'Achat. Dit document moet aan de wettelijke eisen voldoen en moet officieel ondertekend worden door de koper. Als er ontbindende voorwaarden bekend zijn dat worden deze in het offre d'Achat opgenomen. Het document is nog niet bindend. Er is geen garantie dat de verkoper het huis aan iemand anders verkoopt.
4. Compromis de Vente
Het Compromis de Vente is wat we in Nederland kennen als het koopcontract. Is deze door beide partijen getekend dan kan de koop alleen ongedaan gemaakt worden door één van de eventuele ontbindende voorwaarden. Omdat dit een heel belangrijk onderdeel is van de koop is het altijd verstandig om het document door een notaris te laten opstellen. Een verkopende partij moet altijd een uitvoerige technische inspectie laten uitvoeren, welke onderdeel is van het Compromis de Vente. Zonder deze diagnostic technique is het af te raden om het document te tekenen.
5. Diagnostic technique
Deze inspectie is wettelijk verplicht en bekijkt verschillende onderdelen van het huis dat verkocht gaat worden. Zo wordt er gekeken naar onder andere asbest, termieten en loodhoudende verf. Aanvullend onderzoek kan betrekking hebben op bosbrand- en overstromingsgevaar en andere omgevingsrisico's.
6. Aanbetaling
Het doen van een aanbetaling is bij de aanschaf van een huis in Frankrijk heel normaal. Meestal ligt het bedrag zo rond de 10% van het aankoopbedrag. Het financieringsplan is ook onderdeel van het Compromis de Vente en beschrijft hoe en wanneer het aankoopbedrag voldaan wordt.
7. Acte Authentique
De Acte Authentique is het feitelijke leveringscontract. Het bevestigt de overdract van de eigendom van het huis en gebeurt bij de notaris. Voordat er getekend wordt zal je als koper vaak nog een laatste inspectie van het huis uitvoeren om te checken of alles nog in de staat verkeerd zoals die in het Comromis de Vente is opgenomen. Vanaf de dag dat de Acte Authentique getekend is gaan ook alle belastingen en verzekeringen die komen kijken bij het bezit van een huis in Zuid Frankrijk in. Dat brengt ons bij het punt van de kosten die het bezitten van een huis in Frankrijk met zich mee brengt.
8. Bijkomende kosten
De kosten die je maakt bij de aankoop van een huis bestaan uit makelaarskosten en natoriskosten. Eenmaal in het bezit van een huis is er sprake van periodieke exploitatiekosten. De makelaarskosten zijn inbegrepen bij de koopprijs van het huis. Dit geldt niet voor de notariskosten. Onder aan de streep komen deze kosten uit tussen de 3% en 8%. De kosten komen voor rekening van de koper.
Een huis kopen in Zuid Frankrijk brengt eenmalige kosten met zich mee, maar er zijn ook periodieke kosten waarmee je rekening moet houden. Een huizenbezitter wordt elk jaar aangeslagen voor de onroerende zaak belasting. Het maakt hierbij geen verschil of je huizenbezitter permanent in Frankrijk woont of niet. De hoogte van deze belasting verschilt enorm tussen verschillende gemeentes.
We begonnen dit artikel met het advies om het kopen van een huis in Frankrijk niet alleen te doen, maar altijd met behulp van een makelaar die bekend is met de Franse woningmarkt en de geldende wetten en regels. De punten in dit artikel hebben hopelijk aangetoond dat dit inderdaad een verstandige keuze is. Het is als particulier haast onmogelijk om alles zelf te overzien, en de aankoop en investering is te groot om zaken aan het toeval over te laten.
Over de Auteur
Makelaar in Zuid Frankrijk
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen