FB pix Autoverzekering - mogelijkheden en varianten - Artikelpost

Autoverzekering - mogelijkheden en varianten

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2220 | Aantal woorden: 699 | Datum: | 2 commentaar

De keuze voor de juiste autoverzekering is erg belangrijk. Er is niet een standaard autoverzekering en daarom is het goed de verschillen en voor-en nadelen van alle autoverzekering varianten te kennen om te kunnen bepalen welke autoverzekering het beste bij u past.

Verschillende autoverzekering vormen

Er zijn verschillende vormen van autoverzekering mogelijk. Alle vormen hebben voor- en nadelen en verschillende in mate van dekking. Het principe van de autoverzekering is dat u zich verzekert voor schade aan anderen, en iemand anders voor schade aan uzelf. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende autoverzekeringen.

WA-autoverzekering

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is onderdeel van elke vorm van autoverzekering. Er wordt wel gezegd dat u minimaal ‘WA-verzekerd’  moet zijn. De WA Autoverzekering houdt in dat de schade aan derden wordt vergoedt. Wanneer je bijvoorbeeld en deuk in de auto van iemand anders rijdt, worden de herstelkosten daarvan vergoedt. Ook wanneer je iemand aanrijdt, en daarbij lichamelijk letsel veroorzaakt, wordt dit vergoedt. Wanneer u echter alleen zelf schade hebt - men noemt dan een eenzijdig ongeval - wordt er niets vergoedt. Een WA-verzekering is de meest goedkope autoverzekering omdat deze het minste recht op vergoeding geeft.

WA plus Beperkt Casco autoverzekering

Aanvullende op de WA-verzekering kun je ervoor kiezen om de auto WA plus beperkt Casco te verzekeren. De inhoud van Beperkt Casco autoverzekering verschilt per autoverzekeraar, maar globaal komt het erop neer dat schade veroorzaakt door oorzaken buiten uzelf om wordt vergoedt. Denk hierbij aan autoschade door storm, diefstal of brand. De WA plus Casco verzekering is duurder dan de WA verzekering maar voordeliger dan de All risk of volledig Casco verzekering

WA plus volledig Casco of All Risk autoverzekering

De (volledig) Casco, ook wel All-risk verzekering genoemd, biedt de meest uitgebreide dekking maar ook ook de meest duren autoverzekering. Met een All-risk autoverzekering is ook de schade van een eenzijdig ongeval gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeerschade.

Inzittenden/ongevallen verzekering en Schadeverzekering inzittenden

Naast een van de drie bovenstaande verzekeringen is het slim om de autoverzekering aan te vullen met een inzitten/ongevallen verzekering of een Schadeverzekering inzittenden. Schade aan inzittenden is in principe door de WA-verzkering vergoedt. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij er geen schuldige aan te wijzen is. Of de inzittende zijn geen familie. Ook schade die u zelf lijdt is met alleen een WA-verzekering niet gedekt. De inzittenden/ongevallen verzekering biedt, los van de schuldvraag een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden. De Schadeverzekering inzittenden kijkt naar de werkelijk geleden schade uit tot een bepaald maximum waarbij het maximum vaak veel hoger ligt dan het uitgekeerde bedrag bij een inzittenden/ongevallen verzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Aanvullende op de bovenstaande autoverzekeringen is het mogelijk om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiermee verzekert u zich voor een eventueel juridisch conflict naar aanleiding van een ongeval. De kans is aanwezig dat u al een rechtsbijstandverzekering heeft, omdat deze ook bij andere verzekeringen dan autoverzekeringen wordt aangeboden.

Kortom: soorten autoverzekering

Een WA-verzekering is de basis van de autoverzekering en verplicht wanneer u in het bezit bent van een auto. U kunt er voor kiezen voor een uitgebreidere dekking met een Beperkt Casco of een All-Risk verzekering. Naast deze basis kunt u zich aanvullend verzekering voor schade aan inzittenden en in het geval van juridische strijd.

 Over de Auteur

Eliza wil de autoverzekering markt meer inzichtelijk maken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo