bijstandsuitkering
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Tycho62 | Via Artikel Post
Gezien: 935 |
Aantal woorden: 277 |
Datum: Mon, 30 Jan 2012 |
0 commentaar
In Nederland hebben we een heel aantal uitkeringen. De uitkering die je krijgt als er geen andere uitkering van toepassing is heet de bijstandsuitkering. Het is een sociaal vangnet om te voorkomen dat mensen helemaal geen inkomen meer hebben.
Vroeger was er geen bijstand. Er was wel een zorg voor mensen die geen geld hadden, dat heette de Armenzorg. Na de tweede Wereldoorlog ging de overheid steeds meer regelen, de Armenzorg werd aangepast en uiteindelijk kwam er in 1963 de Algemene Bijstandswet. Deze wet is lang van kracht geweest maar werd in 1998 vervangen door de Algemene bijstands wet ( met een kleine letter b).
Inmiddels was de economische hoogconjunctuur voorbij en moest er ook hier bezuinigd worden, In de 8 jaren dat deze wet van kracht was is de wet 61 maal veranderd of aangepast.
In 2004 kwam de nieuwe bijstands wet, de wet werk en bijstand.
Een bijstandsuitkering moet je aanvragen bij het UWV, het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. Dat doen zij niet zelf, meestal laten zij de uitvoering over aan de Sociale dienst.
Als je een bijstandsuitkering hebt dan moet je wel actief op zoek blijven naar een nieuwe baan. Het is niet de bedoeling dat je lang van een bijstandsuitkering gebruik maakt. Veel gemeentes hebben programma’s om mensen met een bijstandsuitkering te begeleiden naar betaald werk.
Over de Auteur
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen