FB pix CFD : wat is een Contract for Difference? - Artikelpost

CFD : wat is een Contract for Difference?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 977 | Aantal woorden: 718 | Datum: | 0 commentaar

CFD’s (Contracts for Difference) zijn in opkomst. Steeds meer traders die eerst de bekende hefboomproducten handelden stappen nu over naar deze instrumenten. De CFD is relatief nieuw, maar wordt steeds populairder. Een korte uitleg van het instrument.

CFD’s lijken op het eerste oog best op andere bekende hefboomproducten. Ook hier legt u een klein deel in, waar u vervolgens een grotere onderliggende waarde mee kunt handelen. CFD’s handelt u bij een broker. Steeds meer aanbieders zien de voordelen van CFD’s en gaan deze producten aanbieden op hun handelsplatform. Maar er zijn veel verschillen tussen de verschillende brokers. De trader sluit in feite een contract met de broker om het verschil in waarde af te rekenen.

Met een CFD handelt uw met een gegarandeerde stop die u zelf kunt inleggen. Bij andere hefboomproducten is de stop niet gegarandeerd en bepaalt de broker waar deze neergelegd. Bij een CFD heeft u dus meer vrijheid. Een goed risicomanagement is dan ook van groot belang. De vrijheid van het zelf inleggen van een gegarandeerde stop is natuurlijk mooi, maar u dient er wel verstandig mee om te gaan. Marges zijn bij CFD’s vaak laag, waardoor de hefboom groot is. Hierdoor kunnen winsten en verliezen hard oplopen. Ook hierom is risicomanagement belangrijk. 

Short en long gaan bij CFD’s behoort ook te de mogelijkheden. Ook dit gaat een stuk simpeler dan bij andere bekende hefboomproducten. Short gaan is gewoon short gaan, zonder dat u ingewikkelde berekeningen hoeft te doen of een bepaald long – product hoeft te verkopen. De prijsvorming van een CFD is erg simpel. Wanneer u de AEX met een CFD handelt dan is de prijs van de Nederlandse index ook de prijs van de CFD. Ook hier geen moeilijke berekeningen. Let wel op overnight rentekosten wanneer u uw posities langer dan een dag open houdt. Veel traders gebruiken CFD’s voor daghandelen en/of hedgen.

Met CFD’s kunt u 24 uur per dag indices, grondstoffen, forex en meer handelen, ook wanneer de beurzen gesloten zijn. Op deze manier kan er voor- en nabeurs een positie ingenomen worden. Spreads zijn meestaal ook een stuk lager en commissie hoeft er alleen betaald te worden op aandelen.

Hoewel de CFD inderdaad een interessant product is, dient u wel goed op te letten waar u dit handelt. CFD – brokers verschillen behoorlijk van elkaar en het maakt nogal wat uit bij wie u handelt. Als u een broker zoekt, zorg dan dat deze goed gereguleerd is. Eerste voorwaarde van veilig handelen is wel dat uw geld veillig staat op gesegregeerde bankrekeningen. Ook moet de CFD – broker van uw keuze een snel handelsplatform hebben. U heeft er niks aan als het seconden lang duurt voordat uw transactie wordt uitgevoerd. Is ook niet nodig, een beetje serieuze CFD – broker heeft gewoon een betrouwbaar en snel handelsplatform.

Zoals u ziet is de CFD een zeer interessant hefboomproduct. Het biedt vele voordelen ten opzichte van andere bekende hefboomproducten en wanneer u de juiste CFD – broker weet te vinden kunt u gemakkelijk en simpel op schommelingen in de markt handelen. De risico’s zijn er zeker want de verliezen kunnen hard oplopen. Een verstandig risicomanagement is dan ook heel belangrijk.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.Over de Auteur

Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland dat handel in CFD's aanbiedt in Nederland. Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde beleggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskundige beleggingsadviseur.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo