CFD’s en het belang van optimaal risicomanagement - Artikel Post - Artikel Marketing

CFD’s en het belang van optimaal risicomanagement

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 523 | Aantal woorden: 662 | Datum: | 0 commentaar

CFD’s zijn natuurlijk risicovol, maar er zijn natuurlijk genoeg mogelijkheden om die risico’s onder controle te krijgen. De mogelijkheden van risicomanagement worden steeds groter. In deze volatiele tijden is een verstandig risicomanagement. Bepaal een ondergrens voor uzelf en handel van daar uit. Rendement en risicomanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wanneer traders beginnen met handelen doen zij dit vaak als cowboys, zonder systeem. Long of short gaan wordt via de onderbuik gedaan en het gokgehalte ligt hoog. Zonder geduld, zonder discipline. Naar verloop van tijd ziet men dat het zo niet werkt. Naar analisten wordt vaker geluisterd, technische analyse wordt vaker toegepast, nieuws wordt nauwlettender gevolgd en boeken over traden worden vaker gelezen.

Discipline en geduld zijn belangrijk. Risicomanagement is belangrijk. Bij CFD trading kunt u uw (gegarandeerde stops) bijvoorbeeld zelf op een punt inleggen. Bij vergelijkbare hefboomproducten is deze mogelijkheid er niet. Zo’n zelf in te leggen stop brengt natuurlijk vrijheid met zich mee, maar het vereist discipline om deze grens op een verstandig niveau in te leggen.

Met CFD’s kunt u gebruik maken van een gegarandeerde stop. Het voordeel van een gegarandeerde stop is dat bij deze optie u ook absoluut wordt uitgestopt, zonder dat de markt doorbeweegt.  Bij normale stops kan er wel slippage optreden en kan de prijs dus op een voor u ongunstiger niveau sluiten.

Een interessant toevoeging op uw risicomanagement kan de trailing stop zijn. Deze stoploss beweegt mee wanneer de koers in de goede richting beweegt. Wanneer u een long positie heeft zal deze stop dus meestijgen, wanneer u een shortpositie heeft dan beweegt deze stop mee naar beneden. Gaat de koers ineens de voor u verkeerde kant op, dan wordt u ook uitgestopt. Zolang de markt in de goede richting beweegt wordt u niet uitgestopt en worden winsten veiliggesteld. 

Volatiliteit is voor de één een risico en voor de andere een zegen. Feit is dat er met schommelingen in de markt rekening gehouden moet worden. Door de hefboom en de hoge volatiliteit gaan de winsten en verliezen nog harder. Doordat bij CFD’s het long en short gaan heel makkelijk gaat, is er makkelijk in te spelen op ritjes naar boven en naar beneden.

Bepaal wat voor belegger u bent en werk met een strategie. Richt u zich meer op technische analyse? Bent u meer van de fundamentele analyse? Werkt u het liefst met een handelssysteem? Gaat u voor de daghandel of wilt u posities meerdere dagen laten open staan? Het zijn belangrijke vragen die u dient te stellen voordat u begint met het handelen van CFD’s.

 

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD's is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico's in kwestie volledig begrijpt.Over de Auteur

Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland dat handel in CFD’s aanbiedt in Nederland. Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde belegggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskundige beleggingsadviseur.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo