Creditcards reuze handig of een wolf in schaapskleren?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: CreditcardErvaringen | Via Artikel Post
Gezien: 1741 |
Aantal woorden: 1063 |
Datum: Tue, 1 Mar 2011 |
0 commentaar
Creditcards worden algemeen geaccepteerd als een bijzonder handig betaalmiddel maar tegelijkertijd maken veel mensen zich zorgen over de hoge kosten en de fraudegevoeligheid. Maar is dit terecht? Zijn creditcards echt zo handig? En loop je nu echt zo'n groot risico? En zijn ze echt zo duur? Een aantal feiten en mythen op een rijtje, gebaseerd op informatie van MasterCard, Visa en American Express.
Zijn creditcards handig?
Ja, creditcards zijn handig. In elk restaurant waar ik mijn creditkaart mee kan geven zonder wachttijden en gedoe met een pinautomaat, bij elke parkeergarage waar ik niet langs de betaalautomaat hoef maar gewoon aan de slagboom kan afrekenen, bij elke tolpoort waar ik niet in de rij hoef te gaan staan, elke auto die ik huur zonder die contante borg te hoeven betalen, mijn aankopen zijn automatisch verzekerd, elke keer weer besef ik dat een creditcard handig is. Of in ieder geval bijzonder gemakkelijk. Tuurlijk, het is ook vaak mogelijk om met pin of contanten te betalen maar met een creditcard haal je het gedoe er vanaf. Het wordt gewoon geregeld. Een creditcard is handig.
Zijn creditcards duur?
De kosten van creditcards zijn tweeledig. U betaalt jaarlijks een vaste bijdrage en u betaalt kosten als u uw kredietkaart gebruikt. Wat betreft jaarbijdrage zijn creditcards er in alle prijsklassen. Op vergelijkingswebsites als www.creditcardervaringen.nl, www.creditcardoverzicht.com of www.creditcard-vergelijken.com krijgt u al snel een hele redelijke indruk van de prijsverschillen. Vanaf 17,50 euro per jaar kunt u een MasterCard Classic, ASN creditcard of andere vergelijkbare basic creditcard aanschaffen. Een aanvullende reisverzekering en een aankoopverzekering zitten gewoon bij deze creditcards inbegrepen dus voor een laag bedrag haalt u veel gemak en zekerheid in huis. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zit de American Express Platinum Card voor 600 euro per jaar. Voor dat bedrag krijgt u een doorlopende reisverzekering, verlengde aankoopverzekering, annuleringsverzekering, een Priority Pass op luchthavens, een zeer luxe spaarprogramma en het American Express Platinum reisbureau tot uw beschikking. U hoeft het maar te verzinnen en de kans is groot dat de Platinum Card het kan bieden.
Zijn er verborgen kosten?
De kosten waar veel mensen zich zorgen over maken zijn vaak niet de kosten van aanschaf, maar van het gebruik. Rente die u moet betalen, verborgen bijdrages, boetes bij te laat betalen en meer kosten die in kleine lettertjes zijn verstopt die bijna niemand leest. Als Nederlanders iets in hun achterhoofd hebben is dat voor niets de zon op gaat, dus een creditcard… dat moet wel te mooi zijn om waar te zijn. Deels is dat natuurlijk waar. Afhankelijk van of u een MasterCard, Visa of American Express creditcard gebruikt betaald u tussen de 1,50 euro en de 4% van het opgenomen saldo als u geld uit een betaalautomaat pint. Als u uw creditcard gebruikt om in buitenlandse valuta te betalen betaald u hier ook al snel tussen de 1,25% en de 3,5% van het opgenomen saldo over. En als u eenmaal uw krediet gebruikt en u lost niet af binnen de gratis termijn, dan kunnen de kosten oplopen tussen de 3% en 16% van het openstaande saldo. Creditcards die 16% rekenen zou ik persoonlijke afraden (Holland Visa Card).
De vraag is of die extra kosten ook daadwerkelijk duur zijn. Als u geld leent (krediet opneemt) betaald u hier ook gewoon rente over. Als u bij een creditcard op tijd uw saldo weer aanvult is die rente 0 dus daar is een creditcard zelfs goedkoper. Pinnen bij betaalautomaten is inderdaad wel nadelig. Als u de keuze heeft om te pinnen met uw pinpas of met uw creditcard, dan is het beter om voor de pinpas te kiezen, dan zijn de kosten aanzienlijk lager. Creditcards zijn bedoeld om mee aan te schaffen, niet om contant geld op te nemen. En buitenlandse betalingen… Het viel mij mee. American Express is aan de dure kant met 3,5%. Maar als ik in het buitenland betaal ga ik er eigenlijk sowieso al vanuit dat ik ergens kosten betaal waar ik geen weet van heb. Liever weten waar ik het over heb met mijn creditcard dan een bank of andere instantie die ook zijn eigen koersen hanteert. Dus duur? Het hangt er vanaf hoe u er tegenaan kijkt. De transactiekosten zijn enigszins hoger dan bij andere betaalmiddelen, maar uw aankopen zijn automatisch verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. En als u een beetje attent bent op de percentages en u vult uw saldo weer tijdig aan (of koppelt uw creditcard aan uw bankrekening) is het prima te doen om een creditcard die vinden met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Zijn creditcards een risico?
Ja en nee. Het zijn vooral de creditcard maatschappijen die een risico lopen. Het is namelijk (nog steeds) waar dat er makkelijker met een creditcard is te frauderen dan met veel andere betaalmiddelen. Er wordt wel aan gewerkt (oa MasterCard Secure Code, Visa 3D Secure) om de veiligheid te vergroten, maar criminelen zijn slim en een dergelijke strijd gaat niet over 1 nacht ijs. Als er echter wordt gefraudeerd ligt dat risico niet bij u maar bij de creditcardmaatschappij. U bent volledig verzekerd als er misbruik van uw creditkaart wordt gemaakt en normaal gesproken heeft u tussen de 4 en de 13 maanden om dit bij uw maatschappij aan te geven. Geleden schade wordt in principe volledig vergoed, tenzij u echt duidelijk zelf schuld had. Het risico voor de creditcardhouder is dus over het algemeen laag.
Dus… Is het wat voor u?
Of een creditcard wat voor u is hangt er helemaal van af wie u bent. Op het internet zijn vele websites die creditcards aanbieden en hier en daar zit er 1 tussen die ook echt wat meer dan de oppervlakkige informatie geeft. Natuurlijk kunt u ook veel informatie en algemene voorwaarden op de websites van de aanbieders zelf vinden (MasterCard, Visa, American Express, Moneybookers, etc).
Over de Auteur
De auteur schrijft blogs voor financiele producten en is gespecialiseerd in creditcards.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen