FB pix De reputatie, historie en het heden van microkrediet - Artikelpost

De reputatie, historie en het heden van microkrediet

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1040 | Aantal woorden: 638 | Datum: | 0 commentaar

De reputatie van het microkrediet

Sinds een jaar of vijf wordt het microkrediet wereldwijd geprezen. Eigenschappen van de werking van het microkrediet die worden genoemd zijn onder andere dat het de ondernemersgeest van mensen aanwakkert, het wereldwijd toepasbaar is, het een duurzame oplossing is, het niet alleen goed is voor de mensen die er gebruik van maken, maar ook voor de welvaart en het welzijn van de samenleving in het geheel, enzovoorts. En dat terwijl een microkrediet toch eigenlijk alleen maar een kleine lening is. Na wat onderzoek bleek echter wel dat het een kleine lening met een grote historie is. Daarover hier onder meer.

De historie van het microkrediet

De geschiedenis van het microkrediet begint in de 18e eeuw, in Ierland. In die tijd was Ierland arm en werd het beheerst door de Engelsen, die erg streng waren voor het volk. De Ieren kwamen dan ook in grote problemen toen er een hongersnood heerste en niemand hen te hulp kwam. Niemand, behalve de dominee Jonathan Swift. Hij bedacht namelijk het microkrediet. Zijn kleine leningen waren een groot succes en al gauw waren er meer dan 500.000 leningen afgesloten bij fondsen die microkredieten verstrekten. Deze fondsen bleven daarna nog lang in gebruik, omdat Ierland nog steeds veel te verduren had en de microkredieten steeds voorkwamen dat er echt grote problemen ontstonden. Maar minder dan tweehonderd jaar later had de Ierse economie zich met behulp van de microkredieten zo goed hersteld, dat de leningen niet meer nodig waren en afbetaald konden worden.

Terwijl microkredieten een groot succes waren in Ierland, startte een Indisch edelman (een Raden) Raden Wiriamaadya, een fonds om zijn vrienden uit de brand te helpen. Het was namelijk de bedoeling dat iedereen uit zijn vriendengroep zo nu en dan eens een groot feest zou geven, maar lang niet alle Radens hadden hier het geld voor. Sommigen moesten hier enorme leningen voor afsluiten bij malafide kredietverstrekkers. Raden Wiriamaadya besloot daarom om zelf een fonds op te zetten. Zijn fonds begon dus als financiering voor decadentie, maar het idee werd met enthousiasme ontvangen en uiteindelijk ontstonden er honderden volksbanken in Indonesië, waar ook boeren en arbeiders kleine leningen konden afsluiten. Voor de Raden pakte dit verhaal dus goed uit, want hij wordt tot op de dag van vandaag geëerd voor het opstarten van microkredieten in Indië.

Microkredieten nu

In de 21e eeuw, meer dan driehonderd jaar nadat Jonathan Swift het microkrediet begon, worden microkredieten nog steeds gebruikt. In ontwikkelingslanden, om mensen daar een kans te geven om zelf hun levensomstandigheden op een duurzame manier te verbeteren, maar ook in ons eigen land. In Nederland kunnen ondernemers een microkrediet afsluiten bij de enige verstrekker van microkredieten hier: Qredits. Qredits bestaat al jaren en heeft heel veel succesverhalen te vertellen. Duizenden Nederlandse ondernemers zijn geholpen met een microkrediet van Qredits. Kleine en middelgrote ondernemers konden dankzij het microkrediet een bedrijf opzetten of uitbreiden. Misschien is het daarom wel gepast om, wanneer u de volgende keer door een winkelstraat loopt, nog eens te denken aan Jonathan Swift. De man die vele levens heeft gered en zonder wie vele ondernemingen nooit hadden kunnen bestaan.

Bron:

http://microkredieten.net/

http://nl.wikipedia.org/wiki/MicrokredietOver de Auteur

Een jonge vrouw die druk op zoek is naar onafhankelijke informatie over microkrediet, en die heeft gevonden op http://microkredieten.net/

 

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo