Echscheidingen en de alimentatie.
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Waaromdaarom | Via Artikel Post
Gezien: 892 |
Aantal woorden: 488 |
Datum: Tue, 22 Oct 2013 |
0 commentaar
Echtscheiding en alimentatie
Wanneer u en uw partner uw huwelijk besluiten te ontbinden, verdeelt u gezamenlijk bezit eerlijk over u beiden. Daarnaast bedenkt u natuurlijk een regeling voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Daar is de kous echter niet mee af. U bent volgens de wet namelijk nog steeds verplicht om te voorzien in elkaars onderhoud. Als een van u niet in staat is om genoeg inkomsten te genereren om in eigen levensonderhoud te voorzien, schrijft de wet voor dat de ander partneralimentatie betaalt. De hoogte van de alimentatie komt u in den beginne zelf overeen, maar wanneer dit niet lukt, stelt de rechter een bedrag vast. Wanneer u beiden voldoende in uw eigen onderhoud kunt voorzien, hoeft geen alimentatie betaald te worden.
Duur van alimentatie.
Alimentatie wordt voor een bepaalde tijd betaald zolang de ander niet genoeg inkomsten heeft voor subsistentie. De duur van de plicht om partneralimentatie te betalen is vastgelegd in de wet. Na beëindiging van een huwelijk dat korter dan vijf jaar duurde en waarin u geen kinderen kreeg, duurt de alimentatieplicht even lang als de duur van het huwelijk. In alle andere gevallen betaalt u maximaal twaalf jaar alimentatie. De rechter oordeelt hierbij welke duur redelijk is.
Alimentatie en hertrouwen.
Wanneer de alimentatiegerechtigde hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, vervalt de alimentatieplicht. Ook als de alimentatiegerechtigde samen gaat wonen alsof hij of zij hertrouwd is of een geregistreerd partnerschap aan is gegaan, hoeft u geen alimentatie meer te betalen.
Alimentatie en het echtscheidingsconvenant.
Natuurlijk kunt u ook zonder rechterlijke inmenging alimentatiebetaling vaststellen. Met hulp van een advocaat of notaris stelt u een zogenoemd echtscheidingsconvenant samen, waarin u schriftelijke afspraken verwerkt.
Alimentatie berekenen.
Hoewel gerechtelijk is vastgelegd hoeveel alimentatie u of uw partner betaalt, kunnen er omstandigheden plaatsvinden die een wijziging noodzakelijk maken. Als u samen met uw ex-partner zelfde hoogte van de alimentatie heeft vastgesteld, kunt u die ook zelf wijzigen als beide partijen het hernieuwde echtscheidingsconvenant ondertekenen. Het gerechtelijk vaststellen, wijzigen of beëindigen van partneralimentatie verloopt via een verzoekschrift, dat uw advocaat indient. Via deze site vindt u meer informatie over echtscheidingen, alimentatie en de berekening daarvan.
Over de Auteur
Waaromdaarom schrijft over diverse juridische onderwerpen, zoals echtscheidingen, internetrecht, alimentatie, enz enz.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen