FB pix Een kapitalistische kerstgedachte: hulp met het microkrediet - Artikelpost

Een kapitalistische kerstgedachte: hulp met het microkrediet

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 985 | Aantal woorden: 594 | Datum: | 0 commentaar

 

Bij het woord ‘kerstgedachte’ denken de meeste mensen al gauw aan de bedelaars op straat wat geld toestoppen, meewerken aan een goed doel zoals Serious Request of aan het delen van liefde, welvaart en geluk met anderen. Het vrij kille woord ‘kapitalisme’ hoor je niet zo vaak in combinatie met de kerstgedachte. En dat terwijl het kapitalisme de armen op aarde juist zo goed kan helpen, mits ze enige hulp krijgen. Ik heb het natuurlijk over het microkrediet. Het microkrediet is een kleine lening die verstrekt wordt aan ondernemers die een bedrijf willen opstarten of uitbreiden. De meeste mensen kennen het microkrediet als een vorm van ontwikkelingshulp. Een arme vrouw in India kon dan voor enkele honderden euro’s een winkeltje beginnen en zichzelf zo op een duurzame manier uit de armoede helpen. Ze kreeg dus niet gewoon het geld, nee, het was echt een lening en ze moest er zelf iets van zien te maken. Een erg kapitalistisch idee, maar het werkt wel! Inmiddels bestaan er vele organisaties die microkredieten verstrekken, niet alleen in India maar over de hele wereld. Tegenwoordig zelfs ook in Nederland, aangepast aan de Nederlandse situatie die we hier hebben. Ondernemers kunnen hier via microkrediet verstrekker Qredits een lening krijgen tot 50000 euro, mits ze een goed ondernemingsplan hebben geschreven en Qredits er vertrouwen in heeft dat deze ondernemers hun avontuur tot een goed einde zullen brengen. Bovendien biedt Qredits ook coaching aan, om ondernemers te helpen en om te voorkomen dat ze fouten maken die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

In Nederland zijn microkredieten dus heel succesvol. Het microkrediet heeft hier al duizenden ondernemers geholpen die geen traditionele lening konden krijgen en die anders niet verder waren gekomen met hun onderneming. In Nederland zijn de microkredieten allemaal heel professioneel georganiseerd. Hier is het ook geen ontwikkelingshulp (Nederland is tenslotte ook geen ontwikkelingsland) maar gewoon een steuntje in de rug voor ondernemers, om zo een goed ondernemersklimaat te kunnen genereren. Een goed ondernemersklimaat betekent in de meeste gevallen namelijk ook een voorspoedig economisch klimaat.

Mocht u met de Kerst en de feestdagen nog iets willen doen voor het goede doel, zou u een organisatie kunnen steunen die microkredieten verstrekt in het buitenland. Het blijft natuurlijk zo dat het microkrediet daar harder nodig is dan hier. Bovendien heeft het microkrediet zijn nut bewezen: tienduizenden ondernemers over de hele wereld zijn er al mee geholpen. De mensen die in ontwikkelingslanden een microkrediet krijgen, zijn ook geen handophouders, geen armoedzaaiers. Dit zijn hardwerkende mensen met een ondernemersgeest en zij verdienen het om een kans te krijgen. Die kunt u hem met de feestdagen geven. Maar ook voor de Nederlandse ondernemers kan het microkrediet uitkomst bieden. Laat dit vooral weten aan uw vrienden en kennissen, wie weet geeft het één van hen wel net die kans die nodig was om de stap naar het ondernemerschap te nemen. Ze kunnen in ieder geval altijd vrijblijvend eens rondkijken en wat informatie over het microkrediet opzoeken.

Bron:

http://microkredieten.net/

http://nl.wikipedia.org/wiki/MicrokredietOver de Auteur

Een dertiger, geïnteresseerd in de combinatie tussen economie en psychologie.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo