FB pix Ethereum: een inleiding tot de gedecentraliseerde toekomst - Artikelpost

Ethereum: een inleiding tot de gedecentraliseerde toekomst

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1038 | Aantal woorden: 2324 | Datum: | 0 commentaar

Kort gezegd is Ethereum een open softwareplatform dat gebouwd is op blockchaintechnologie. Het is dus als het ware een platform waar ontwikkelaars verschillende toepassingen op kunnen gaan bouwen, ook wel bekend als dApps of decentralized applications. Verder bespreken we de voordelen van deze dApps en waarom deze zo speciaal zijn ten opzichte van klassieke bedrijfsoplossingen. Eerst is het echter aangeraden om stil te staan bij wat een blockchain, die aan de kern van het Ethereum netwerk ligt, juist inhoudt.

Wat is een blockchain? 

 

Net zoals Bitcoin is Ethereum gebaseerd op een blockchain. Een blockchain is simpelweg een gedecentraliseerde database. Dit betekent dat er dus allerhande informatie kan in opgeslagen worden. Het verschil met een gewone database is te wijten aan de intrinsieke veiligheid van een blockchain. Omdat bij een blockchain de database miljoenen keren gekopieerd en verspreid wordt naar verschillende computers doorheen de wereld is het moeilijk voor hackers om de informatie in de blockchain te gaan manipuleren. Dit komt omdat deze computers op geregelde tijdstippen gaan kijken of de informatie nog steeds dezelfde is. Als er ergens geknoeid wordt met een kopie van een blockchain zal het netwerk deze gaan verwerpen. Op die manier is veiligheid gegarandeerd. Maar veiligheid is niet het enigste kenmerk van een blockchain. Een ander kenmerk is de onvergankelijkheid van de data. Omdat alles miljoenen keren opgeslagen wordt op verschillende computers blijven alle gedane transacties voor eeuwig bewaard. Op die manier kan er nooit data verloren gaan. Hoewel de meeste blockchains momenteel openbaar zijn, is het altijd mogelijk om een private blockchain te runnen met een beperkt aantal computers. Op die manier is het toch mogelijk om sensitieve informatie te gaan opslaan, terwijl er toch genoten wordt van de voordelen die blockchaintechnologie met zich meebrengt.

 

Maar als Bitcoin ook gebaseerd is op een blockchain, wat maakt Ethereum dan zo speciaal? Dit ligt hem in het feit dat bij Bitcoin de onderliggende blockchain enkel maar gewone betalingstransacties kan verwerken en opslaan. De blokketen horende bij Ethereum kan echter code gaan verwerken. En dit leidt tot een interessante toepassing: slimme contracten of Smart Contracts.

 

Smart contracts

 

Dit zijn contracten waarbij er geen tussenpersonen vereist zijn en altijd zullen uitgevoerd worden als er een aantal condities vervuld zijn. Dit komt omdat ze gerund worden op een blockchain, die van nature veilig en onvergankelijk is. Ethereum zorgt dan voor een online softwareplatform waar ontwikkelaars applicaties op kunnen gaan ontwikkelen die gebruik maken van dergelijke slimme contracten. Op die manier kunnen er applicaties gebouwd worden met allerlei toepassingen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de interbankmarkt: transacties tussen banken worden gedaan door een slim contract zodat dure tussenpersonen zoals Euroclear wegvallen. Deze contracten worden geschreven in de programmeertaal Solidity. Deze is op zo een manier opgesteld dat het relatief gemakkelijk moet zijn om als bestaande ontwikkelaar te gaan programmeren in deze taal. Verschillende bedrijven zoals MasterCard zijn al op zoek naar blockchain engineers om in Solidity slimme contracten te gaan schrijven.

  

Ether

 

Wat is dan juist het verschil tussen Ether en Ethereum vraag je je waarschijnlijk af? Met Ethereum wordt altijd het netwerk bedoeld, namelijk het softwareplatform waar applicaties op kunnen geschreven worden. Ether is dan de virtuele munt geassocieerd met dit netwerk en kun je zien als de brandstof van het netwerk. Ontwikkelaars en mensen die net netwerk gebruiken dienen Ether te betalen aan miners die het netwerk gezond houden. Beleggen in Ether staat dus gelijk aan beleggen in het Ethereum netwerk en al zijn mogelijkheden. Dat deze mogelijkheden niet onderschat worden bewijst de Enterprise Ethereum Alliance. Dit is een alliantie van verschillende academici en Fortune 500 bedrijven die actief bekijken hoe hun bedrijf kan genieten van de voordelen van Ethereum. Meer dan Bitcoin is Ethereum dus echt een cryptocurrency waar een grote toekomst aan toegewezen wordt.

 

Momenteel wordt het zelfs al gebruikt door een bank. Zo heeft Bank of America een applicatie ontwikkelt die het gemakkelijker moeten maken om te interageren met haar klanten. Zo worden de bankgaranties in een slim contract gegoten in plaats van zomaar rondgestuurd naar de betrokkenen.

 

Decentralized applications

 

Hierboven werd er gesproken over decentralized applications, applicaties die gebruik maken van Smart Contracts om te draaien. Als potentiële belegger vraagt u zich misschien wel af welke applicaties er al allemaal in ontwikkeling zijn. Je kunt een vrij uitgebreide lijst hieronder vinden:

 • Augur – Voorspellingsmarkt waar u voorspellingen kunt maken over toekomstige gebeurtenissen en daarbij geld kunt winnen.
 • Golem – Supercomputer waarbij gebruikers de rekenkracht van hun computer verkopen aan een bieder die hen daarvoor vergoedt in Golem. Een voorbeeld van een bieder kan bijvoorbeeld iemand zijn die bepaalde grafische afbeeldingen moet renderen, waarbij het voor hij of zij goedkoper is om een groot aantal normale computers te gebruiken dan zelf één supercomputer aan te kopen.
 • Gnosis – Voorspellingsmarkt waar u voorspellingen kunt maken over toekomstige gebeurtenissen en daarbij geld kunt winnen. Concurrent van Augur.
 • Iconomi – Beleggingsfonds om het investeren in cryptocurrencies gemakkelijker te maken. Biedt ook een fonds aan dat investeert in ICOs (Initial Coin Offering)
 • DigixDAO – Gedecentraliseerde Autonome Organisatie voor het beleggen in goud.
 • Status – Ethereum Operating System dat u toelaat te interageren met een groot aantal applicaties op het Ethereum netwerk.
 • Basic Attention Token – Token die hoort bij een advertentieplatform gelinkt aan de blockchain browser Brave. Het idee is dat gebruikers naar advertenties kunnen kijken en hiervoor in ruil BAT krijgen, terwijl adverteerders BAT zullen kopen omdat ze zo als het ware de aandacht van gebruikers kopen.
 • Firstblood – Gedecentraliseerd applicatie die gebruikers toelaat om te gokken op de uitkomst van eSports wedstrijden.
 • Aragon – Laat u toe om uw eigen gedecentraliseerde organisatie te creëren die gebruik maakt van de blockchain. Soort van WordPress voor de blockchain.
 • Etheroll – Gokken met Ether.
 • Slock.it – Peer-to-peer marketplace draaiend op het Ethereum netwerk. Kan bijvoorbeeld dienen om eigen marktplaatsen te creëren.
 • Weifund – Crowdfundingplatform draaiende op het Ethereum netwerk.
 • Storj – Gedecentraliseerde cloud storage waarbij gebruikers hun ongebruikte geheugenopslag kunnen verkopen aan een bieder die hen hiervoor vergoedt in Storj. Poogt te concurreren met gecentraliseerde cloud storage zoals bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Er zijn natuurlijk nog veel meer gedecentraliseerde applicaties in ontwikkeling. Bij de  assets lijst op Coinmarketcap kun je alle dApps vinden die momenteel op Ethereum ontwikkeld worden. Aangezien Ether dus de brandstof van het Ethereum netwerk is staat investeren in Ether gelijk aan investeren in het Ethereum netwerk en al zijn toepassingen. Om dit te doen dien je concreet Ether aan te kopen. Daarvoor dien je echter eerst een wallet aan te maken om je Ether in op te slaan. MyEtherWallet biedt een gratis dienst aan. De Ether zelf kan je gaan aankopen bij een exchange zoals Coinbase of BTCDirect. Een uitgebreide tutorial vind je hier: De beste manier om Ether te kopen.

 

 

 Over de Auteur

artikel over bitcoins

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo