FB pix Geld lenen of nieuw krediet aangaan? - Artikelpost

Geld lenen of nieuw krediet aangaan?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1222 | Aantal woorden: 666 | Datum: | 0 commentaar

Wat is het verschil tussen kredieten en leningen?

Banken maken onderscheid tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening, al heet dit in de volksmond hetzelfde. Hieronder kun je lezen wat men verstaat onder een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Een lening is bestemd voor het financieren van een bepaald doel. Bij een persoonlijke lening wordt vooraf met de bank het leenbedrag en de aflossingstermijnen afgesproken. Wanneer de lening rond is, ontvangt de klant de gehele lening als bedrag. Vervolgens is het aan de klant maandelijks een vast bedrag terug te betalen aan de bank.

Bij een persoonlijke lening komt de klant nooit voor verassingen te staan vanwege het feit dat de rente altijd gelijk blijft en zo ook het terug te betalen bedrag aan de bank. Voordelen van een lening zijn dus dat het terug te betalen maandtermijn altijd vast ligt zodat aan het  einde van dit termijn de gehele schuld is afgelost.

Een nadeel van een persoonlijke lening is dat het niet mogelijk is om binnen dezelfde ‘afgesproken’ lening nog bij te lenen. Daarnaast ligt te rente veelal hoger dan de rente bij het doorlopend krediet. Tot slot wordt een vervroegde aflossing bij een persoonlijke lening beboet. Dit heeft te maken met de rente die de geldverstrekker is misgelopen.

Lenen als werkloze is ook een mogelijkheid, maar de opties zullen veel beperkter zijn. Er bestaan ook wel oplossingen naast de persoonlijke leningen om financiële ademruimte te krijgen, maar deze opties zullen wel heel duur zijn.

 

Doorlopend krediet

Een van de voordelen van een doorlopend krediet is dat de reden niet bekend hoeft te zijn bij de bank. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kan bij een doorlopend krediet wel extra geld worden opgenomen. Extra geld opnemen is echter niet verplicht, maar vormt een mogelijkheid wanneer de klant dit nodig heeft.  Een doorlopend krediet is dus altijd vrij opneembaar en aflosbaar tot een van te voren afgesteld maximum.

Zodra het doorlopend krediet van start is gegaan, betaalt de klant per maand een vast percentage van het bepaald limiet. Let op: hoe hoger de limiet, des te lager de rente. Een voordeel is dan ook dat een doorlopend krediet voordeliger is dan een persoonlijke lening. Bovendien hoeft de bank de reden niet per se te weten waardoor het makkelijker is een krediet af te sluiten.

Verder wordt een doorlopend krediet als zeer flexibel bestempeld, omdat een klant oneindig kan opnemen en aflossen wanneer het hem of haar uitkomt.

 

Toch heeft een krediet enkele nadelen. Zo is de krediet rente variabel en weet de klant niet hoeveel hij aan rente moet betalen. Bij een doorlopend krediet moet je dus enige zelfdiscipline hebben om fouten te voorkomen. Over de Auteur

Wij zijn een team van schrijvers die graag bijleren over de onderwerpen die we aanhalen. Zo is dat ook het geval in de financiële sector, want het beheren van je eigen financiën is een heel belangrijk punt in je leven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo