Hoe alimentatie berekenen - Artikelpost

Hoe alimentatie berekenen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 194 | Aantal woorden: 703 | Datum: | 0 commentaar

Gaat u scheiden? Dat is een vervelende situatie en vaak komt daar een alimentatiebedrag aan partner of kind bij kijken. Alimentatie is een maandelijks bedrag wat u moet betalen of ontvangt om uw voormalig partner te onderhouden. Als u niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, kunt u alimentatie krijgen. U moet alimentatie betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat de levensstandaard tijdens het huwelijk als norm wordt genomen. Het is wettelijk vastgelegd dat u of uw voormalig partner een onderhoudsplicht heeft tegen uw ex-echtgenoot en eventuele kinderen. 

Hoogte kinderalimentatie

Het is belangrijk om goed te overleggen onderling over de hoogte van de alimentatie. Voor beide personen moeten de gewenste leefomstandigheden zoveel mogelijk door kunnen gaan. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Lukt het u niet om er samen uit te komen, dan staat een van onze scheidingsadvocaten u graag bij. Wij kunnen helpen met het onderhandelingsproces, de hoogte van de kinderalimentatie voor u vaststellen en een ouderschapsplan voor u opstellen. Hoeveel kinderalimentatie u gaat betalen of ontvangen is vast te stellen door het doen van een alimentatieberekening. 

Voor zowel de alimentatieontvanger als de alimentatiebetaler dient de nieuwe situatie leefbaar te zijn. Daarom kijkt de rechter of de nieuwe situatie voor beide partijen mogelijk is. Aan de hand van beide situaties stelt de rechter definitief vast wat de hoogte van de kinderalimentatie is.

Wanneer recht op partneralimentatie

U heeft in principe recht op partneralimentatie indien u na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in uw eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Het is eigenlijk altijd zo dat een partij alimentatie betaald aan de andere partij. In de meeste gevallen betaald de man alimentatie aan de vrouw. Dit is omdat de vrouw in de meeste gevallen voor de kinderen en het huishouden heeft gezorgd en dus zelf geen carrière heeft kunnen maken. Maar iedere scheiding is uniek en beide partijen dienen dus ook goed naar de situatie te kijken. In de situatie waarbij de man de rol van ‘huisman’ heeft vervuld en de vrouw carrière heeft gemaakt, kan de man in principe aanspraak maken op partneralimentatie.

Neem contact op met een advocaat voor meer informatie.Over de Auteur

Law & More is een dynamisch Nederlands advocatenkantoor en fiscaal adviesbureau. Het kantoor is gevestigd in Eindhoven en Amsterdam.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo