Hoe besparen op uw energiekosten van uw bedrijf? - Artikelpost

Hoe besparen op uw energiekosten van uw bedrijf?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 169 | Aantal woorden: 775 | Datum: | 0 commentaar

Bedrijven zijn energievreters. Ze zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik in Europa. Tegen 2030 zal de Europese Unie passiefbouw opleggen. Die evolutie dwingt bedrijven om zich zo snel mogelijk aan te passen. Waarom? Meer energie-efficiëntie en een duurzaam engagement. Maar ook zijn er financiële redenen aan verbonden. Als een gebouw niet voldoen aan de normen, zal de waarde van het gebouw drastisch afnemen. Kandidaat-kopers zullen rekening moeten houden met het kostenplaatje om het gebouw wel conform te maken. 

De energie audit

In actie schieten is dus cruciaal! Maar hoe achterhaalt u uw energiekosten en welke installaties kunnen geoptimaliseerd worden? Een nauwkeurige energie audit is de eerste en noodzakelijke stap. De energie audit kan uitgevoerd worden door een interne energiedeskundige van de vestiging of een externe energiedeskundige.

Door middel van een een energiescan schat uw huidige situatie in krijgt u een duidelijk beeld of u meer of minder aan het verbruiken ben. U krijgt een duidelijk inzicht waar u het meeste energie verbruikt en toont u de besparingsmogelijkheden. 

De procedure van een energie audit

Wat is de procedure van zo’n audit? Eerst en vooral worden de verschillende verbruikspunten geëvalueerd: water, elektriciteit, gas, ventilatiesystemen, verwarmingstechnieken, airco- en koelinstallaties, uitstoot van broeikasgassen enz. Wist je dat gemiddeld 50% van alle energiekosten naar verwarming gaan? Vervolgens volgt een meetcampagne van enkele maanden, om nog meer nauwkeurige gegevens te verkrijgen. Ook is het de bedoeling om de verschillende regelingen en parameters van elk verbruikspunt te controleren. Op deze manier wordt er een inzicht verkregen of er verliezen of ondoeltreffendheden zijn op het vlak van de werking. Tot slot wordt er vergelijking gemaakt met soortgelijke bedrijven, benchmarks en verbuiksstandaarden om tot objectieve balans te komen.

De diagnose van een energie audit 

Zodra u de diagnose in handen hebt, bent u bewust geworden van de gebreken, zoals installaties die 's nachts nodeloos draaien of verliezen. U kunt nu beginnen met het opstellen van een plan van een aanpak om de nodige energievreters uit te schakelen. Een plan van aanpak leidt tot energiebesparingen van 20%. 

Het uitvoeren van plan van aanpak

De volgende belangrijke stap is het bepalen of u alleen aan de slag gaat met dit project of laat u zich bijstaan door experten. Maar onderschat het werk niet! Tevens is het belangrijk om het plan van aanpak zo snel mogelijk uit te voeren en kosten makers uit te schakelen. 

Dit jaar installeren we ledverlichting, over drie jaar zonnepanelen en over vijf jaar een nieuw verwarmingssysteem. De werken opsplitsen in verschillende stukken, heeft weinig zin en zal op termijn ook verlieslatend zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een grondige en holistische transformatie. Door bijvoorbeeld vandaag de ramen te vervangen en over een aantal jaren te investeren in muurisolatie, dan moet het eerste project rekening houden met het tweede. Gebeurt dat niet? Dan zal u uw ramen opnieuw moeten bijstellen en dus ook twee keer betalen. Een globale aanpak is niet goedkoop, maar zorgt ervoor dat u snel kosten én energie bespaart. 

De voordelen van energie-efficiëntie

De grote voordelen voor uw bedrijf? Energie-efficiëntie verbeteren rendeert altijd! 

  • Bespaar langdurig op uw energiekosten: Het vergelijken van energieprijzen optimaliseert uw energiekosten in beperkte maten. Maar investeren in een energiezuinige infrastructuur en door zelf groene energie te produceren, creëert u een langtermijnvoordeel
  • Kosten VS terugverdientijd: De investeringskosten om energie te besparen lijken vaak hoog. Aan bepaalde investeringen hangt inderdaad een groter prijskaartje. Maar tegelijk is de terugverdientijd erg kort. Soms maar een jaar, maar meestal verdient u uw investering in 5 tot 7 jaar terug. 
  • Creëer een comfortabele werkplek voor uw werknemers: Goede verlichting en een moderne verwarmingsinstallatie dragen bij tot een comfortabele werkruimte voor uw werknemers. 

 

Wilt u meer informatie over energie audits en energie besparen? Ontdek er hier alles over.Over de Auteur

Energiekosten besparen is niet in 1-2-3 gebeurd. LivingComfortable.be heeft de expertise en kennis van regelgeving om u hierbij tot dienst te zijn. Wij voeren de energie audit voor uw bedrijf conform alle verplichtingen en wetgeving uit. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[349 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[116 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo