Hoe kun je een familielid uit schulden krijgen?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: stijndriessen | Via Artikel Post
Gezien: 1420 |
Aantal woorden: 478 |
Datum: Sat, 8 May 2010 |
0 commentaar
Als een familielid naar je toekomt en vertelt over zijn financiële problemen is het tijd om helemaal eerlijk tegen diegene te zijn. Met poespas kom je nergens. Als je hem verder wilt helpen kun je verschillende dingen doen.
Een plan opstellen
- Zorg dat je andere familieleden ook betrokken raken, en ga vervolgens samen naar een financieel deskundige. In de eerste instantie kun je beter advies geven dan geld, anders zal het waarschijnlijk gewoon weer gebeuren.
- Zorg dat het betreffende familielid alle gegevens opvraagt. Alles is vaak op jaarlijkse, al dan niet maandelijks, gratis terug te vragen. Het is verstandig om vervolgens aan tafel te gaan zitten.
- Bekijk de gegevens zorgvuldig en ga alles na, en evalueer deze. Mochten er vragen over specifieke uitgaven overblijven traceer deze.
- Ga er vanuit dat alle schulden geldig zijn en discussieer met je familie wat de prioriteit van elke schuld is op basis van het dagelijks leven. Zo zijn bijvoorbeeld hypotheekschulden, autoleningen, en verzekeringen belangrijker dan dat van kledingwinkels.
- Discussieer wat iedereen kan bijdragen en tot hoeverre.
Budget en terugbetalen
- beslis samen wat nu de beste plan van aanpak is om een budget op te stellen. Maak een lijst van de benodigheden van de bewuste familielid. Bepaal daarbij meteen gebieden waar de uitgaven moeten minderen.
- Maak een overzicht van zijn huidige en verwachte maandelijkse uitgaven. Schrijf een redelijk maandelijks budget hiervoor uit voor de komende 12 maanden. Houd wel rekening met vakantie, verjaardagen en andere speciale gelegenheden.
- Discussieer of het verstandig is om geld uit te lenen. Kijk wel eerst even of het nieuwe budget de eerste 2 maanden al niet voldoende is voordat je financiële hulp gaat aanbieden.
- Mocht het dan alsnog nodig zijn om geld uit te lenen maak hier ook duidelijke plannen voor: hoeveel en wat voor terugbetaling?
- Maak voor de zekerheid een soort van contract met handtekeningen eronder, zodat je dadelijk zelf niet aansprakelijk bent voor mogelijke nieuwe schulden.
- Volg maandelijks op, en evalueer het proces. Blijf op de hoogte van het budget en de successen of verliezen ervan. Maak aanpassingen daar waar nodig.
Geld lenen kost geld! Daarom adviseren wij ook graag hoe er verantwoordelijk mee omgegaan kan worden. Hoewel leningen mensen kunnen bijstaan in financial management, kan het ook averechts werken. Voor beide partijen is het dan verstandig om ervoor te zorgen dat het zonder problemen verloopt.
Over de Auteur
Dit artikel is geschreven door Thijs Nieuwdorp, financieel deskundige bij Ribank Direct. Een bank waar u online uw lening kunt afsluiten.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen