Hoe richt je een goede boekhouding in als startende ondernemer? - Artikelpost

Hoe richt je een goede boekhouding in als startende ondernemer?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 244 | Aantal woorden: 386 | Datum: | 0 commentaar

Steeds meer mensen starten tegenwoordig een eigen onderneming. Het ondernemerschap brengt vrijheid en flexibiliteit met zich mee, maar ook plichten. Veel ondernemers worstelen dan ook met het inrichten van een bedrijfsadministratie.

Met de onderstaande tips richt je binnen no-time een administratie in voor je eigen bedrijf:

  1. Start met een zakelijke bankrekening: je bent niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Maar het brengt wel een aantal voordelen met zich mee. Zo scheid je jouw zakelijke rekening van je privétransacties, en vaak komt het ook professioneler over.
  2. Kies voor een boekhoudpakket: natuurlijk kun je jouw administratie ook via Excel doen. Echter kunnen gespecialiseerde pakketten een voordeel bieden.  E-boekhouden is één van de vele pakketten die er op de markt zijn. Wist je dat je dit pakket twee jaar kosteloos mag gebruiken?
  3. Win advies in: als ondernemer kun je gebruikmaken van veel aftrekposten, waarmee je de fiscale druk kunt verlagen. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) of de MKB winstvrijstelling? Deze regelingen bieden jou als starter een steuntje inde rug. Dan moet je ze natuurlijk wel claimen.
  4. Overleg over je rechtsvorm: het kiezen van de juiste rechtsvorm kan het voeren van een bedrijfsadministratie simpeler of complexer maken. Daarnaast heeft het ook fiscale consequenties. Bedenk dus goed welke rechtsvorm voor jou het meest interessant is.

Het opzetten van een boekhouding is niet moeilijk, maar vergt wel enige planning in het begin. Er is geen onderscheid voor ondernemers, dus zelfs een ZZP’er die maandelijks één factuur naar een klant stuurt zal een gedegen boekhouding moeten bijhouden.

Ziet het bovenstaande er intimiderend uit? Overweeg dan een boekhouder in te schakelen. De tarieven van een administratiekantoor zijn vaak niet erg hoog (zelfs voor een startende ondernemer). Een goede boekhouder zal zichzelf meerdere malen terugverdienen!Over de Auteur

De auteur werkte jarenlang op een administratiekantoor en heeft kennis van boekhouden en de verschillende softwarepakketten.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[373 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[170 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo