Hoe zelf een stamrecht BV op te richten
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: stamrechtBV | Via Artikel Post
Gezien: 1893 |
Aantal woorden: 1171 |
Datum: Sun, 24 Jul 2011 |
0 commentaar
De oprichting van een stamrecht-BV is een gecompliceerd proces waarbij verschillende specialismen bijdragen. Maar met een beetje belasting- en juridische kennis en de informatie hieronder kunt u een belangrijk deel zelf doen.
Maar eerst: wat is een stamrecht-BV? Kort gezegd is een stamrecht-BV een gewone besloten vennootschap (B.V.) die door een ontslagen werknemer gebruikt kan worden om een vertrekpremie zonder loonheffing af te dragen te ontvangen. De B.V. sluit dan één of meer overeenkomsten (de zogenoemde stamrechtovereenkomsten) met de ex-medewerker (over het algemeen de enig bestuurder en eigenaar van de BV) waarin de BV belooft om meteen of later uitkeringen aan de werknemer te doen. In dat stadium moet wel loonheffingen afgedragen worden maar de inkomsten worden dan wellicht tegen een lager tarief belast. De fiscale basis waarop deze regeling berust is de zogenaamde stamrechtvrijstelling.
Om met een stamrecht-BV gebruik te maken van de stamrechtvrijstelling moet ten minste aan de volgende twee vereisten tegemoetgekomen zijn:
1. De B.V. moet 'perfect' (opgericht) zijn dat wil zeggen dat de oprichtingsakte door de notaris 'gepasseerd' moet zijn.
2. Er moet een stamrechtakte getekend zijn die voldoet aan alle fiscale vereisten van de stamrechtvrijstelling.
Wat dient er gedaan te worden om aan elk van deze twee vereisten tegemoet te komen?
1. Het oprichten van de BV
De oprichting van een B.V. kan alleen door een notaris geschieden. Voor de oprichting moet u aan de notaris gegevens opgeven voor de op te richten BV alsook de (persoonlijke) gegevens van de oprichter. Voor de BV moet de notaris onder andere weten wat de naam en de doelstelling van de B.V. is. De naam mag niet dezelfde zijn als die van een reeds bestaande B.V.. Daarnaast is het raadzaam om een naam te kiezen die bij gebruik als bedrijf (handelsnaam) niet hetzelfde is of erg lijkt op een naam van een vergelijkbaar bedrijf. U kunt hiertoe de website van de Kamer van Koophandel bezoeken of de Kamer van Koophandel verzoeken een handelsnaamonderzoek te laten doen. Aan deze laatste mogelijkheid zijn kosten verbonden. De doelstelling moet ten minste het beheer van het stamrecht omvatten maar verder is het aan te bevelen het doel zodanig te verruimen dat - mocht u later een bedrijf willen voeren uit de B.V. - ook andere bedrijfshandelingen tot de mogelijkheden behoren.
Verder moet de B.V. ook een rekening hebben om de ontslagvergoeding te kunnen innen (en tot 31 december 2011 tevens om het vereiste minimum eigen vermogen van 18.000 euro te kunnen storten). Voor het openen van de bankrekening is het niet vereist dat de BV reeds opgericht is. De meeste banken hebben voldoende aan de conceptstatuten. Plaatselijke bankkantoren zijn echter niet altijd goed op de hoogte van de voorschriften en zullen een uittreksel uit het handelsregister vragen. Wijs de bank in die gevallen op de landelijke voorschriften.
De oprichting van de BV kan binnen een week voltooid zijn. Tot het eind van 2011 kan het wat langer duren in verband met de opening van de rekening. Houdt voor het openen van de bankrekening rekening met een week.
2. De stamrechtovereenkomst(en)
In een stamrechtovereenkomst wordt bepaald wanneer er periodieke uitkeringen gedaan worden. Dat kan op twee manieren: door de stamrechtuitkeringen voor onbepaalde tijd (uiterlijk dienen de uitkeringen in te gaan wanneer u vijfenzestig wordt) vooruit te schuiven of door deze meteen te laten ingaan. In dat laatste geval moet de hoogte van de periodieke uitkeringen vastgelegd worden. Van beide vormen van de stamrechtakte kunt u op de pensioensite van de belastingdienst een template vinden.
Indien u direct uitkeringen wilt ontvangen vanuit uw stamrecht-BV moeten de uitkeringen actuariëel berekend worden. De meeste mensen hebben echter hiertoe niet de vereiste expertise of actuariële software en de diensten van een actuariëel adviesbureau zijn niet goedkoop. Een alternatief is om een offerte bij een verzekeraar te vragen voor een lijfrente met als koopsom uw vertrekpremie en de geoffreerde lijfrente te gebruiken als stamrechtuitkering in de stamrechtakte.
Verder is er de zogenaamde tripartite (drie-partijen) stamrechtakte. Deze is slechts nodig als de werkgever dit als voorwaarde stelt voor het overmaken van de gouden handdruk naar de stamrecht-BV van de ex-werknemer. In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat er een stamrecht in het leven geroepen zal worden. De voornaamste doelstelling voor de ex-werkgever hierbij is om de aansprakelijkheid voor eventuele loonbelasting bij de werknemer te leggen. Wanneer de medewerker namelijk niet aan alle fiscale voorwaarden van de stamrechtvrijstelling tegemoetgekomen mocht hebben (bijvoorbeeld wanneer hij verzuimt de stamrechtovereenkomst met zijn B.V. te tekenen) dan kan de fiscus alsnog bij de werkgever betaling van de niet betaalde loonheffing vragen.
Meestal zal de ex-werkgever verzoeken dat de ex-medewerker een brief van de fiscus overlegt waarin deze accordeert dat de vertrekpremie zonder loonbelasting betaald kan worden naar de bankrekening van de stamrecht BV. De fiscus baseert zich hierbij op de beëindigingsdocumentatie (beëindigingsovereenkomst of een uitspraak van de kantonrechter tesamen met het verzoek- en verweerschrift) en de stamrechtovereenkomst(en). Alhoewel zo'n brief niet vereist is, verschaft het de ex-werkgever meer zekerheid dat de medewerker zijn zaken fiscaal in orde heeft. Tevens is het voor de ex-werknemer plezierig om belastingtechnische zekerheid te hebben. De tijdslijn voor het verkrijgen van de goedkeuring van de belastingdienst hangt af van de werkdruk bij de betreffende belastinginspectie en kan variëren van enkele dagen tot een paar weken.
Wanneer de B.V. opgericht is en - indien nodig - de goedkeurende verklaring van de belastingdienst verkregen is en/of de tripartite stamrechtakte getekend is, kan de ontslagvergoeding door de ex-werkgever betaald worden op de rekening van de stamrecht-BV. Vervolgens dient de (twee partijen) stamrechtakte ondertekend te worden.
Na het oprichten van de B.V. krijgt u van de belastingdienst het formulier "Opgaaf startende bedrijf". Hierop vult u onder meer in of u met uw BV een bedrijf gaat beginnen en of u werknemers heeft. De belastingdienst stelt hiermee vast of u belastingplichtig bent voor de omzetbelasting en/of de loonheffing. U bent belastingplichtig voor de omzetbelasting als u een bedrijf begint en de intentie heeft te gaan factureren. Voor de loonheffing is de B.V. belastingplichtig als deze stamrechtuitkeringen doet of salaris betaalt.
<a href="http://www.second-start.nl/stamrecht-bv">wat is een stamrecht BV?</a>
<a href="http://www.second-start.nl/stamrecht-bv-oprichten">stamrecht BV laten oprichten</a>
Over de Auteur
Matthias van Lochem schrijft regelmatig over stamrecht BV's.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen