Hoogte van spaarbelasting moet opnieuw onderzocht worden - Artikel Post - Artikel Marketing

Hoogte van spaarbelasting moet opnieuw onderzocht worden

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 553 | Aantal woorden: 361 | Datum: | 0 commentaar
De hoogte van de vermogensrendementsheffing moet opnieuw overwogen worden. Dat zegt de SGP. Op dit moment betalen spaarders 1,2 procent belasting over het spaargeld dat boven de grens van 21.130 euro uitkomt. Op dit moment ligt de inflatie zo hoog, dat sparen met de huidige spaarrentes amper kan lonen. Spaarders leveren gemiddeld zo’n 2,7 procent op hun spaarvermogen in.

Te hoog

Volgens SGP-Kamerlid Dijkgraaf is de huidige hoogte van de vermogensheffing “te hoog” ten opzichte van de huidige spaarrente. Daardoor trekt de verhouding tussen belasting en opbrengst scheef. “Er is gekozen voor een belasting die losstaat van de werkelijke rente. In tijdens al deze komen spaarders al jaren te kort”, constateert Dijkgraaf.

Vermogensbelasting

De Nederlandse Belastingdienst gaat bij het innen van de belasting uit van een rendement van 4 procent. Daarover moeten spaarders 30 procent belasting betalen. Procentueel gezien betalen spaarders dus 1,2 procent op het vermogen.

Dijkgraaf wijst erop dat het rendement al heel lang niet meer op de gestelde vier procent ligt, en daardoor spaarders behoorlijk inleveren op hun spaartegoed.

Perverse prikkels

Het SGP-Kamerlid vreest dan ook dat burgers “perverse prikkels” krijgen van de lage spaarrente. In het slechtste geval zullen spaarders hun geld wellicht beleggen, wat een gevaar kan zijn voor de spaarrekening. Volgens Dijkgraaf is er genoeg reden om serieus te kijken naar een heroverweging van het belastingtarief. Hoewel het mogelijk is om de spaarbelasting te verlagen, komt de regering dan uit op een structureel tekort van 1,75 miljard euro.

Dijkgraaf ziet nog geen oplossing voor de scheefgetrokken verhouding. Hogere lasten hebben een negatief effect op de economie. Ook spaarders die geen rendementsheffing betalen, leveren in op hun spaargeld. Dat komt doordat de inflatie zich niet meer verhoudt met de opbrengst van de spaarrekening en spaarrente.

Over de Auteur

Verbeek schrijft artikelen over gezondheid en financieen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[255 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo