Hotelvastgoed: hotelkamers als belegging
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: magaly89 | Via Artikel Post
Gezien: 2657 |
Aantal woorden: 1618 |
Datum: Tue, 12 Feb 2013 |
0 commentaar
Onder hotelvastgoed kunnen we volgende betekenis verstaan:
- Formule waarbij een projectontwikkelaar hotelkamers te koop aanbiedt aan potentiële investeerders of beleggers.
Hotelvastgoed als investeringsconcept
Het investeringsconcept vindt zijn oorsprong in de jaren 70 in de Verenigde Staten. Conrad Hilton introduceerde er het systeem dat zeer succesvol leek. Ondertussen is het in heel wat landen, waaronder Frankrijk, een ingeburgerd concept. Het idee is eenvoudig en helemaal niet zo veel verschillend van een gewone vastgoedinvestering: bij deze belegging gaat iemand investeren in de kamer van een hotel. De verhuring wordt overgelaten aan het hotelmanagement. Het hotel staat dus in voor de volledige uitbating van de verkochte kamers, inclusief de reservaties, verhuur en onderhoud.
Een hotel- of vastgoedontwikkelaar biedt een aantal kamers te koop aan binnen een hotelcomplex. De private investeerder ontvangt een percentage wanneer zijn of haar hotelkamer door hotelgasten wordt geboekt. De koper van een hotelkamer koopt wordt in de notariële akte eigenaar van de kamer en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het hotel.
De investering wordt ook wel een “hands off” belegging genoemd. Het is immers het hotelpersoneel dat instaat voor taken als marketingcampagnes, onderhoud, verhuring,… Hiermee is onmiddellijk het belangrijke voordeel van hotelinvesteringen gezegd. Bij een traditionele vastgoedbelegging heeft een investeerder vaak te maken met heel wat ongemakken, zoals wanbetalers, vandalisme, onderhoud van de woning, … Hotelvastgoed maakt dus komaf met deze typische nadelen.
Verschil met een appartement
Bij een hotelkamer kan je als investeerder uitgaan van een gegarandeerde verhuring. Bij varianten van het concept kan aan de investeerder zelfs een gegarandeerd rendement voor een bepaalde periode worden aangeboden.
Een hotelkamer kan niet dienen als permanente woning of tweede verblijf. Het is dan ook niet mogelijk er zich te domiciliëren . De belegger kan in de meeste gevallen echter wel genieten van een verblijfspakket. Dit gratis of goedkoper vakantiepakket geldt voor een vastgelegd aantal dagen per jaar. Omdat het net om een investering gaat is het niet de bedoeling de hotelkamer voortdurend zelf te bezetten. Zo kan deze optimaal worden verhuurd.
Verder verschillen de aangeboden diensten van een hotelkamer met die van een appartement.
Bij een hotel is ontbijtbuffet voorzien en zijn er gemeenschappelijke faciliteiten, deze vallen bij een appartement vaak weg.
Verschil met timesharing
Beleggen in een hotelkamer of suite houdt in dat de particuliere belegger bij notariële akte de enige eigenaar van het goed wordt Bij timesharing is de investeerder maar bepaalde periodes van het jaar eigenaar.
Hotelvastgoed in de praktijk in België
In België is het beleggen in hotelvastgoed een nagenoeg nieuw gegeven. Buiten enkele hotels in Antwerpen en Spa zijn Belgische investeerders nog niet echt bekend met het fenomeen waarbij een projectontwikkelaar of vastgoedmakelaar hotelkamers te koop gaat aanbieden.
Eind 2005 kocht de Vlaamse projectontwikkelaar Twin Properties het voormalig recreatiedomein Hengelhoef van de Belgische overheid. Deze verkoop omhelsde de bungalows, de cafetaria en het hoofdgebouw. In 2006 werd gestart met de verkoop van de vakantiewoningen. Omdat de bungalows bedoeld zijn als recreatiedomein is het niet mogelijk zich er permanent te vestigen. Hengelhoef was ooit een gekend vakantiedomein van de Christelijke Mutualiteit. Toen het park verouderd raakte werd het door de overheid in het jaar 2000 opgekocht om er asielzoekers in onder te brengen. Dit werd echter verboden door de rechtbank, waarop het park weer verkocht werd. Door toepassing van het investeringsconcept wil Twin Properties het park nu in ere herstellen.
Het concept krijgt nu ook voet aan wal aan de Belgische kust. Hotelontwikkelaar Industrie Hotelière en vakantieverhuurder Holiday Suites werken samen met de Oostendse projectontwikkelaar Chateau Residenties om dergelijke investeringsmogelijkheid te kunnen aanbieden. . In Zeebrugge lopen vandaag twee projecten waarbij hotelkamers kunnen worden aangekocht door particuliere investeerders. Een eerste project is ibis Styles hotel Zeebrugge. De kamers van het ibis hotel worden te koop aangeboden in het nabijgelegen verkoopkantoor. Het hotel is open en operatief. Holiday Suites Zeebrugge is de naam van het tweede project. De plannen zijn er en de verkoop is reeds gestart, de eigenlijke bouw wordt binnenkort gestart. De suites komen naast het huidige ibis hotel.
Een investering doen betekent altijd een risico. De risico’s op het kopen van een hotelkamer zijn echter beperkt en bieden een hoger rendement. Met de lage rente op spaarboekjes kent het concept meer en meer succes.
Bronnen:
http://www.ipinglobal.com/ipin-live/article/302706/hotel-rooms-as-an-investment
http://www.streetdirectory.com/etoday/buy-a-hotel-room-wclwu.html
Over de Auteur
Medewerker projectontwikkelaar gespecialiseerd in investeringsvastgoed.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen