Invloed hypotheekrenteaftrek maatregelen op belastingaangifte
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Mauro | Via Artikel Post
Gezien: 1710 |
Aantal woorden: 415 |
Datum: Mon, 4 Aug 2014 |
0 commentaar
In de afgelopen twee jaar heeft de overheid meerdere maatregelen doorgevoerd die invloed hadden op de belastingaangifte. Het merendeel van de maatregelen staat in het teken van hervorming van de woningmarkt. In dit artikel op artikelpost.nl zullen we de belangrijkste maatregelen behandelen die betrekking hebben op de hypotheekrenteaftrek en daarmee op de belastingaangifte in 2013 en 2014 en de komende jaren.
Annuitair
Mensen die nu een hypotheek afsluiten zijn verplicht een hypotheek af te sluiten, waarbij op de eerste plaats volledig wordt afgelost en op de tweede plaats annuitair wordt afgelost. Met annuitair wordt bedoeld, dat maandelijks een vast bedrag moet worden gespendeerd aan rente en aflossing. Wanneer dat niet gebeurt, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Mensen die momenteel een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebben hoeven niet aan deze voorwaarden te voldoen om aanspraak te maken op hypotheekrenteaftrek.
Minder hypotheekrenteaftrek
Een andere maatregel die van invloed is op de hoogte van de belastingaangifte, is de hoogte van de maximale hypotheekrenteaftrek. De hoogste inkomens worden ingedeeld in de vierde schijf, dat betekent dat zij tot voor kort recht hadden op 52 procent hypotheekrenteaftrek. Sinds 2014 wordt dit percentage jaarlijks verlaagd met 0,5 procent, de maximale hypotheekrenteaftrek is dus 51,5 procent in 2014. De bedoeling is om in de verre toekomst afscheid te nemen van de hypotheekrenteaftrek.
Combinatiehypotheek
Tegenwoordig is het niet meer zo bijzonder als een huiseigenaar niet volledig kan aflossen, vandaar dat de overheid maatregelen heeft genomen in de vorm van de combinatiehypotheek. Een combinatiehypotheek bestaat uit twee leningen. Bij de eerste lening wordt als gebruikelijk annuitair en volledig afgelost in 30 jaar. De tweede lening is bedoeld om de aflossing te betalen. De tweede lening kan maximaal 50 procent beslaan van de hoogte van de eerste lening. De rente die moeten worden betaald bij de tweede lening is niet aftrekbaar van de belasting.
Restschuld financieren
Een laatste maatregel die nog wel van invloed is op de hoogte van de inkomensbelasting, heeft betrekking op mensen die hun woning verkopen met restschuld en daarvoor een lening moeten afsluiten. De rente en kosten die behoren bij deze extra lening zijn de eerste tien jaar volledig aftrekbaar van de belasting, deze maatregel geldt voor leningen die zijn afgesloten tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.
Over de Auteur
Het artikel is geschreven door Belastingaangifte-Laten-Doen.nl. Op deze website kan de belastingaangifte worden uitbesteed aan professionals.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen