FB pix IPMA-methode - Artikelpost

IPMA-methode

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1146 | Aantal woorden: 495 | Datum: | 0 commentaar
De afkorting IPMA staat voor International Project Management Association. Deze afkorting staat zowel voor de Zwitserse projectmanagementorganisatie als de methode die zij ontwikkeld hebben voor internationaal projectmanagement. De certificaten die behaald kunnen worden voor deze methode, zijn erkend in 40 landen. Voor projectmanagement op internationaal gebied is het behalen van dit certificaat dan ook een aanrader.

Van beginner tot ervaren projectmanager

De certificaten die behaald kunnen worden binnen de IPMA-methode zijn er in vier verschillende niveau’s.
•    Voor de beginners is er het IPMA D examen. Dit examen is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het managen van projecten. Je hoeft hiervoor geen ervaring als projectmanager te hebben, maar wanneer je dat wel hebt, is dit natuurlijk wel een pré.
•    Het IPMA C examen kun je afleggen wanneer je minimaal 3 jaar ervaring hebt in het projectmanagement. Je moet gewerkt hebben als assistent projectmanager, waarin je ervaring hebt opgedaan in complexe projecten, met minimaal 5 medewerkers en een projectomvang van minimaal 1100 uur. Zelf heb je minimaal 3 jaar ervaring en 2500 uur besteed aan het managen van projecten. Na behaling van het certificaat mag je jezelf Certified Project Manager noemen.
•    Voor een projectmanager met minimaal 5 jaar ervaring is er het IPMA B examen. Voor dit examen is het een vereiste dat de projectmanager minimaal 3 van de 5 jaar verantwoordelijke is geweest in het managen van zelfstandige, complexe projecten. De begeleiding naar het certificaat toe is op individuele basis en richt zich erop dat de projectmanager goed weet om te gaan met complexe situaties binnen het projectmanagement. Na behaling van dit certificaat mag je jezelf Certified Senior Project Manager noemen.
•    Het IPMA A certificaat is het hoogste niveau wat te behalen valt binnen de IPMA methode. Dit certificaat is er voor projectmanagers met minimaal 8 jaar ervaring in het aansturen van alle projecten binnen een bedrijf of branche. Je moet eindverantwoordelijke zijn geweest in complexe projecten en ervaring hebben met het projectmanagement in een multi-project omgeving. Daarnaast weet je hoe je een programma op kunt zetten om een doel met strategische visies te bereiken. Wanneer je het IPMA A certificaat hebt behaald, mag je jezelf Certified Project Director noemen.

Alle certificaten zijn te behalen door het afleggen van een schriftelijk examen. De examens zijn opgedeeld in verschillende fases. Na elke fase is er een beoordelingsmoment en word er advies gegeven over de voortzetting van het project. Het IPMA D certificaat bestaat uit enkel een schriftelijk examen, bij het IPMA A, B en C certificaat word er naast het examen ook een assesment afgelegd.

 

Over de Auteur

Ronald Molenaar is freelance tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo