KPN glasvezel blijft verder weg, DSL upgrade naar 400 Mbit/s komt er aan - Artikelpost

KPN glasvezel blijft verder weg, DSL upgrade naar 400 Mbit/s komt er aan

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 631 | Aantal woorden: 559 | Datum: | 0 commentaar

KPN gaat in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen met op grote schaal s-DSL breedband internet uitrollen, oftewel bonded supervectoring. De tests met de nieuwste Vplus technologie van afgelopen jaar zijn succesvol genoeg gebleken voor landelijke invoering. Inmiddels maken al zo’n tienduizend huishoudens gebruik van bonded supervectoring waarbij een maximale snelheid van 400 Mbit/s haalbaar is door niet informatie te versturen over één maar twee koperlijnen. Maar wat betekent dit voor de uitrol van KPN glasvezel internet op jouw adres? 

Op dit moment is de maximale DSL internetsnelheid die KPN je kan leveren 100 Mbit/s over één koperlijn. Om aangesloten te kunnen worden op bonded supervectoring moet je twee koperlijnen hebben liggen, wat bij 90% van de huishoudens het geval is. In theorie is met de s-DSL techniek een maximale snelheid van 400 Mbit/s haalbaar.

Heb je geen dubbele koperlijn liggen, maar een enkele? Dan zul je ook van de upgrade profiteren en straks maximaal 200 Mbit/s internetsnelheid kunnen ontvangen. Een goed moment om weer eens te kijken wat het goedkoopste internet met DSL is op jouw adres.

De meeste huishoudens zijn klaar voor s-DSL

Nu heeft negentig procent van de huishoudens een dubbele koperlijn liggen en kunnen dus zo aangesloten worden op s-DSL. Om uiteindelijk alle huishoudens met een dubbele koperlijn aan te sluiten, kost KPN mogelijk wel enkele jaren.

Wel begint KPN binnenkort al met het klaarmaken van de wijkkasten voor bonded supervectoring, waarbij nieuwe apparatuur geplaatst moet worden. Ook moeten de bestaande Experia V10 modems een firmware upgrade krijgen om de nieuwe snelheden mogelijk te maken.

KPN glasvezel uitrol is en blijft beperkt

KPN zal de komende jaren meer tijd en geld investeren in het verbeteren van de bestaande kopernetwerken, mede vanwege de precariobelasting en de afspraken die KPN daarover maakt met gemeenten.

Ondanks de upgrades aan het kopernetwerk zullen wijkkasten in de loop der tijd wel meer verglazen en bestaande koperstructuren zullen vervangen worden voor glasvezel. Maar de laatste meters vanaf de wijkkast tot aan huis blijven koperlijn.

Ook heeft KPN te kennen gegeven gewoon door te zullen doorgaan met nieuwe glasvezel netwerken aanleggen in nieuwbouw wijken. Bovendien verwacht KPN dat de aanleg van glasvezel op termijn goedkoper wordt van enkele duizenden euro’s naar enkele honderden euro’s per huishouden vanwege het gebruik van gpon technologie waarmee klanten glasvezel verbindingen kunnen delen voor een snelheid tot 1GB/s.

Momenteel biedt KPN glasvezel het goedkoopste internet met glasvezel aan vanaf 100 Mbit/s. De maximale internetsnelheid met KPN glasvezel is 500 Mbit/s. Om te weten of KPN glasvezel al op jouw adres is uitgerold, vul de glasvezel postcodecheck in.Over de Auteur

Schrijft over breedband ontwikkelingen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[354 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[122 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo